Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
12.04.2019.

Dvadeset godina od raketiranja voza u Grdelici




Delegacija Ministarstva odbrane na čelu sa komandantom Trećeg centra za obuku pukovnikom Slađanom Cvetkovićem položilo je venac na spomenik ubijenim putnicima u putničkom vozu koji je na današnji dan pre dvadeset godina pogođen sa dva NATO projektila.

Komemorativnom skupu prisustvovali su i vence i cveće položili članovi porodica i prijatelji nastradalih, predstavnici Jablaničkog okruga, Grada Leskovca, sindikata železnice, udruženja i organizacija.

Međunarodni putnički voz broj 393 saobraćao je na liniji Beograd-Niš-Skoplje, a pogođen je u trenutku dok je prelazio preko mosta. Identifikovano je 15 poginulih, ali broj žrtva nikada nije tačno utvrđen. Pretpostavlja se da je više od 50 putnika izgubilo život.

Bombardovanje se dogodilo 12. aprila 1999. godine oko 11.40 po lokalnom vremenu. Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO aviona F-15E, pogodila je voz kada je prelazio preko mosta na Južnoj Moravi.

Od prvog projektila, koji je pogodio početak drugog vagona, lokomotiva i prvi vagon odbačeni su daleko od mesta stradanja. Drugi projektil spržio je treći i zalepio za šine četvrti vagon. Još dve rakete pale su na obližnji drumski most na Koridoru 10.

NATO je prvo negirao napad na voz, ali ga je kasnije, ipak, potvrdio i nazvao "kolateralnom štetom".