Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
15.03.2019.

Analiza priprema za odbranu zemlje u 2018. godini




Godišnja analiza realizacije planiranja priprema za odbranu u 2018. godini, kojom je rukovodio načelnik Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane pukovnik Dragan Kotarlić, održana je danas u Domu Garde na Topčideru.

Učesnici su analizirali realizaciju poslova planiranja odbrane u proteklom periodu, stepen izrađenosti, usaglašenosti i broj odobrenih planova odbrane, u skladu s „Planom odbrane Republike Srbije“ i definisali zadatke za rad u 2019. godini. 

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković istakao je da to ministarstvo, odnosno Uprava za obaveze odbrane kao nosilac poslova koordinacije odbrambenih priprema na nivou Republike, zajedno sa subjektima sistema odbrane, ulaže napore da u potpunosti sprovede decentralizovani princip planiranja priprema za odbranu i pomogne svima da planska dokumenta izrade kvalitetno, čime se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje zemlje u vanrednom i ratnom stanju.

– Važno je jačati svest o tome da je bezbednost zemlje zajednička odgovornost i obaveza svih, a da se problemi mogu prevazići samo saradnjom i ispunjavanjem obaveza zaduženih za pripreme za odbranu, rekao je Živković i dodao da je u godini iza nas Ministarstvo odbrane pokrenulo proces podmlađivanja i obučavanja rezervnog sastava Vojske Srbije usled obustave obaveze služenja vojnog roka.

Državni sekretar Živković uručio je zahvalnice za uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane, između ostalog Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru za vanredne situacije MUP i Gradu Beogradu, za kvalitetan odnos prema poslovima planiranja priprema za odbranu i uspešnu saradnju, kao i za stvaranje povoljnih uslova za rad teritorijalnih organa Ministarstva odbrane.

Pukovnik Kotarlić informisao je prisutne o organizacijskim promenama u sistemu tokom kojih je formiran Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, a Uprava za obaveze odbrane ojačana za odeljenje koje je nosilac novih funkcija. On je govorio i o reorganizaciji teritorijalnih organa Ministarstva odbrane.

Skupu na Topčideru prisustvovali su i predstavnici ministarstava u Vladi Srbije, Republičkog javnog tužilaštva, predstavnici Grada Beograda, lokalne samouprave, predstavnici odbrambene industrije Srbije i sistema odbrane, državnih institucija, posebnih organizacija i privrednih društava.