Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.02.2019.

Predsednik Vučić: Gradimo bolju budućnost Srbije



Polaganjem kamena temaljaca u Vranju i Nišu danas je počela izgradnja prvih od ukupno planiranih 8.022 jeftina stana za pripadnike sektora bezbednosti – Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, MUP, Bezbednosno-informativnu agenciju i Upravu za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Kamen temaljac u Vranju položio je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, dok je u Nišu to učinila premijerka Ana Brnabić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka pravosuđa Nela Kuburović prisustvovali su početku izgradnje jeftinih stanova u Nišu, a svečanosti u Vranju prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor BIA Bratislav Gašić.

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić istakao je da danas u Vranju i Nišu počinje izgradnja jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti i da mu je drago što će ljudi iz Vojske, Policije i BIA svoju budućnost vezati za jug Srbije i Vranje, čime ćemo biti sigurniji i znati ko nas čuva, ko pomaže građanima da se osećaju sigurno i bezbedno.

On je naglasio da se u prvoj fazi u Vranju gradi 186 stanova, a da je do sada obezbeđen novac da se na nivou cele Srbije izgrade 8.022 stana.

– To je život za više od osam hiljada porodica. To znači budućnost za njih, ali i sigurnu budućnost za sve nas – rekao je predsednik Vučić i dodao da će u Vranju stanovi biti najjeftiniji i da će njihova cena biti 400 evra po kvadratu, uz vrlo dobru i kvalitetnu gradnju i rok otplate od 30 godina.

Prema njegovim rečima, danas se u Vranju ne priča o budućnosti, ona se ne sanja i ne zamišlja, već se budućnost bukvalno gradi, a to je moglo da se vidi i juče u Vladičnom Hanu, a danas u Surdulici, Grdelici i u Vranju.

– Svesni smo koliko ta budućnost zavisi od nas, od našeg rada, od spremnosti da je napravimo, od količine truda koju u nju ulažemo –rekao je predsednik Vučić, ističući značaj novih investicija i novih fabrika koje su do sada i ovih dana otvorene.

Podsećajući na prošlost kada su fabrike uništavane, gradovi Srbije ostajali bez perspektive,  a „grupe političkih pljačkaša“ se bogatile, predsednik Vučić je istakao da je tako oduzimano vreme i budućnost Srbije, ali je sada važno da Srbija krene napred.

– Srbija je krenula uspravna i ponosna baš tamo gde joj je i mesto, u budućnost koju pre svega sama gradi i u vreme u kojem će se i u Vranju i u Hanu i u Surdulici, ali i u Nišu, Leskovcu, Mitrovici, Kraljevu, Kragujevcu i u svakom drugom mestu videti i živeti život dostojan življenja. Sve što radimo i sve što smo do sada uradili posvećeno je tom životu. Onom kojem nisu potrebne velike reči, koji ne trpi više da ga bilo ko laže, onom koji neće obećanja ni prazne priče, nego hoće da neko za njega radi, da mu bude podrška, da ga čuva i da mu obezbeđuje budućnost. To se danas dešava i ovde i u svakom drugom gradu u Srbiji – podrška budućnosti – rad, rad za budućnost, čuvanje budućnosti i obezbeđivanje budućnosti – rekao je predsednik Vučić i dodao da će taj posao biti završen onda kada stanovi budu gotovi i kada se pripadnici Vojske, Policije i službi bezbednosti usele najpre u 186 stanova, a onda u još više, kada obezbedimo jeftine stanove za mlade, za one koji se bave naukom, kada im omogućimo da budu na svom, da na tom svome sanjaju, prave porodice i rade.

– Idemo napred, idemo u sutra, idemo i gradimo zemlju svoje dece. Idemo u budućnost. Pravo napred – rekao je predsednik Vučić i zahvalio svima koji su doprineli ovom projektu.

Na svečanosti u Nišu, predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da su danas istovremeno, predsednik Vučić u Vranju, a ona u Nišu, na istom zadatku – da na još jedan način pokažu da brinu o svojim građanima, da brinu o najvažnijim stvarima, o tome kakav je kvalitet života naših građana, kakav je njihov standard, da li su srećne i zadovoljne njihove porodice, da li možemo da uradimo nešto što im daje perspektivu da ostanu ovde, u Nišu i u Srbiji.

– Ali takođe smo predsednik i ja danas na istom zadatku, a to je da ovim pokažemo da ispunjavamo obećanja i da naše reči nisu prazne reči, da ono što kažemo, na tome radimo, kakvi god bili izazovi i da na kraju to svi zajedno, zajedničkim snagama i uradimo, za sve naše građane – istakla je premijerka Brnabić.

Govoreći o ovom projektu stanogradnje, ona je istakla da je zamisao da se na jedan najkonkretniji način izrazi zahvalnost svim pripadnicima snaga bezbednosti Republike Srbije, koji rade najteže i najopasnije poslove.

– Da se na najkonkretniji način zahvalimo za to što ste spremni da žrtvujete i svoje živote ako treba da bi sačuvali naše, da bi sačuvali bezbednost svih građana Republike Srbije. I ovim vam na još jedan način kažemo veliko hvala, i vama i vašim porodicama koje su, takođe, podnele veliku žrtvu time što vi radite ovaj posao za vašu zemlju i vaše građane – poručila je predsednica Vlade.

Ona je, takođe, istakla da su izabrani baš ovi gradovi jer su pripadnici snaga bezbednosti pitani gde su stanovi najpotrebniji.

– U prvoj fazi, kao što je i predsednik rekao, ukupno će biti 8.022 stana. U Nišu, od tog broja, biće čak 2.400 stanova, a danas smo stavili kamen temeljac za 190 od tih 2.400. Kao što je predsednik rekao, gradimo budućnost Srbije – istakla je premijerka Brnabić, dodajući da je nedaleko odavde, nedavno postavljen i kamen temeljac za naučno-tehnološki park, kako bi Niš postao inovacioni centar Srbije, grad elektronike.

Premijerka Ana Brnabić takođe je istakla da je planirano da se u približno isto vreme završe ovih 190 stanova i naučno tehnološki park i pozvala sve da se tada ponovo svi okupe kako bi to svečano obeležili – useljenje mladih genijalaca i prvih porodica pripadnika službi bezbednosti.

Među pripadnicima Vojske Srbije koji su danas prisustvovali polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti je i poručnik Stefan Milosavljević, pripadnik Treće brigade kopnene vojske, koji je istakao da ne krije zadovoljstvo što će izgradnjom ovih stanova biti omogućeno da na brz i jeftin način pripadnici sistema odbrane reše stambeno pitanje.

– Ovi stanovi u Nišu grade se u mirnom delu grada i na dobroj lokaciji, i rekao bih, u svoje i u ime ostalih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, da smo zadovoljni što je Ministarstvo odbrane prepoznalo problem stambenog zbrinjavanja svojih pripadnika i što se odmah krenulo u realizaciju i što ćemo na ovaj način dobiti krov nad glavom – istakao je poručnik Milosavljević, dodajući da to posebno znači njegovim kolegama koji su već zasnovali porodice, ali i ostalima koji će tek formirati porodice.