Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
01.02.2019.

Premijerka Brnabić: Ponosim se Vojskom Srbije i sistemom vojnog obrazovanja




U prisustvu izaslanice predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića, danas je u Domu Garde na Topčideru održana svečanost povodom početka školovanja 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Današnja svečanost bila je prilika i da se prema odluci predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića polaznicima prethodnih sedam klasa VSBO uruče replike srpskog srednjovekovnog mača.

Predsednica Vlade Brnabić uručila je replike srpskog mača ministrima u Vladi, državnim sekretarima i pomoćnicima ministara koji su uspešno u prethodnih sedam generacija završili VSBO, dok su ministar Vulin i general Mojsilović uručili mačeve oficirima i državnim službenicima.

Obraćajući se prisutnima, predsednica Vlade je istakla da se ponosi Vojskom Srbije i sistemom vojnog obrazovanja. 

– Svi bezbednosni izazovi i rizici danas traže jedinstven pristup u oblasti spoljne i ekonomske politike, politike odbrane, unutrašnje bezbednosti, socijalne politike i svim oblastima društvenog života. Upravo zato, polaznici nove, 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane su, pored oficira Vojske Srbije, i visoki državni funkcioneri institucija koje kreiraju i sprovode politiku u oblasti bezbednosti i odbrane. Posebno mi je drago što se, pored predstavnika naše zemlje, na Visokim studijama usavršavaju i polaznici iz inostranstva, uključujući zemlje regiona, kao što je Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i druge, ali i zemlje kao što je Alžir – naglasila je predsednica Vlade dodajući da je to potvrda kvaliteta i poverenja koje imaju naš Univerzitet odbrane i naše vojno-obrazovne institucije.

Obraćajući se polaznicima 8. klase VSBO, koji danas započinju usavršavanje, predsednica Vlade istakla je da su upućivanjem na ovaj nivo usavršavanja, njihovi nadređeni poslali poruku da računaju na njih, da poštuju njihov dosadašnji rad i rezultate i da veruju da mogu da postanu lideri strategijskog nivoa.

– Vi ulazite u visoko rangiranu državnu obrazovnu instituciju iz oblasti bezbednosti i odbrane, u kojoj ćete imati priliku da saznate ono što do sada niste znali i da pitate ono što niste imali priliku da pitate. Bićete, na neki način, privilegovani korisnici usluga i kapaciteta koje vam pružaju Ministarstvo odbrane i druga ministarstva i agencije Vlade Republike Srbije, izabrani profesori fakulteta iz Srbije i naši uvaženi strani partneri – istakla je Brnabić, naglašavajući da je važno da nikada ne izgube iz vida da je veliki, ogroman deo odgovornosti za njihov profesionalni razvoj na njima samima.

Činom prijema na ove i ovakve studije, poručila je polaznicima predsednica Vlade, otvara se i viši nivo odgovornosti.

– Vi danas ulazite u krug ljudi koji će u narednoj deceniji, politički ili profesionalno, biti odgovorni za razvoj sistema bezbednosti. Već tokom studija budite lično angažovani, pitajte, kritikujte i predlažite. Utičite na kvalitet nastave i pomažite kolegama, vašim budućim saradnicima – poručila je predsednica Vlade.

Polaznicima prethodnih klasa premijerka Brnabić je poručila da se od njih očekuje da i dalje budu vidljivi u institucijama svojih država, kao i da daju doprinos miru, stabilnosti, međusobnom razumevanju i uvažavanju.

– Srednjovekovni srpski mač, koji danas primate, ima svoju dugu istoriju. Ona traje koliko i država Srbija. Kao simbol, ugrađen je u temelje državnosti od njenog nastanka. Danas, neka ovaj simbolični mač bude iskaz spremnosti svih vas koji ga primate, na razgovore i saradnju u oblastima bezbednosti i odbrane i neka daje pečat vašem radu i vama – naglasila je predsednica Vlade.

Premijerka Brnabić je podsetila i da u ovoj godini obeležavamo 20 godina NATO agresije na SR Jugoslaviju.

– Neka se više nikada ne ponovi da oružje bude upotrebljeno na sraman način. Vi koji danas dobijate ovaj mač, uvek imajte u vidu da u svakom trenutku morate da opravdate poverenje koje je uloženo u vas i epitet njegovog nosioca – naglasila je premijerka Brnabić.

Pripadnicima Univerziteta odbrane predsednica Vlade je poručila da je zajednički zadatak da naš vojnoobrazovni sistem učinimo otvorenijim za učešće ne samo civilnih, već i znatno veći broj stranih polaznika i predavača.

– Takvim pristupom, vojno obrazovanje postaće element saradnje sa regionom i svetom, pa i instrument spoljne politike naše zemlje. Kao predsednica Vlade, lično se ponosim Vojskom Srbije, našim sistemom vojnog obrazovanja i vama garantujem svoju ličnu podršku u daljem napredovanju - poručila je premijerka Ana Brnabić prisutnima na današnjoj svečanosti.

Zastupnik načelnika Škole nacionalne odbrane pukovnik Mišo Planojević istakao je da prisustvo predsednice Vlade današnjoj svečanosti nedvosmisleno govori o pažnji koju državni vrh i predsednik Republike pridaju vojnom obrazovanju, a posebno njegovom najvišem nivou – Visokim studijama bezbednosti i odbrane.

Načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnik dr Goran Župac naglasio je da je reč o najvišem nivou karijernog usavršavanja u Vojsci Srbije ali i čitavoj zemlji, koje je uspešno do sad završio 101 polaznik, među kojima su oficiri, državni službenici i kolege iz regiona.

On je istakao da je država obezbedila da se polaznici posle školovanja nađu na najvišim pozicijama u sistemu odbrane. Kroz 25 tema, dodao je on, polaznici nadograđuju znanje u oblasti strategije, geopolitike, kao i o nacionalnim i međunarodnim institucijama bezbednosti i odbrane.

Brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, polaznik je 8. klase VSBO od kojih očekuje da mu omoguće da proširi znanje i da sa kolegama razmeni iskustva kako bi doprineli sistemu bezbednosti naše zemlje.

Prema rečima jednog od profesora VSBO, ali ujedno i ovogodišnjeg polaznika prof. dr Zorana Pavlovića, za sistem bezbednosti i odbrane Republike Srbije ovo predstavlja jedan od najvažnijih oblika kontinuiranog obrazovanja, gde polaznici imaju priliku da interaktivno i multidisciplinarno izučavaju tematiku bezbednosti.


Mačevi, uručeni danas polaznicima koji su do sada uspešno završili VSBO, imaju ugraviranu posvetu „Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred“. Reč je o vernoj replici srpskog srednjovekovnog mača koji je u Srbiji korišćen u 14. i 15. veku. Originalni mač izložen je u Vojnom muzeju u Beogradu i potiče s početka 15. veka. Srpski mač sa nakrsnicama u obliku latiničnog slova „S“ i vrhom drške četvrtastog oblika, po tome se razlikuje od ostalih mačeva koji su u to doba korišćeni u okolnim evropskim državama. Kako su se Srbi iseljavali pred turskom najezdom na sever i severozapad, tako su se srpski mačevi koristili i na prostorima Mađarske, severne Italije i južne Nemačke. Srpski mač bio je vrlo efikasno oružje u borbi i zato su bili prepoznatljivi i traženi.

Visoke studije bezbednosti i odbrane najviši su nivo karijernog usavršavanja oficira i visokih službenika Republike Srbije. Osim njih, među polaznicima su neretko i kolege iz oružanih snaga stranih zemalja, za koje ovaj vid usavršavanja takođe predstavlja važnu stepenicu u karijeri.