Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.01.2019.

Ministar Vulin: 2019 - godina daljeg jačanja Vojske Srbije



Izaslanik predsednika  Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović priredili su večeras u Domu Garde na Topčideru prijem povodom novogodišnjih i božićnih praznika.
 
Ministar Vulin čestitao je prisutnima u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića novogodišnje i božićne praznike i istakao da je godina pred nama ona u kojoj ćemo ono što je započeto 2012. godine – proces jačanja i obnavljanja Vojske Srbije nastaviti – a mnoge stvari uspešno privesti kraju.

– 2019. godine ova zemlja će biti snažnija za nove borbene i neborbene helikoptere, za nove tenkove i za nove BRDM-ove. Očekujemo da ćemo sklopiti sporazume o kupovini bespilotnih letelica, da ćemo nastaviti da se razvijamo i opremamo po Projektu 1500, da će svaki naš vojnik biti opremljen i boljim i novijim naoružanjem i novim uniformama – rekao je ministar Vulin i dodao da će u 2019. godini Vojska Srbije nastaviti da jača i da se razvija.
 
Prema njegovim rečima, Vojska Srbije će i u novoj godini, kao i u ranijim, ali i u onim godinama koje tek dolaze, biti oslonac svoje države, zemlje i naroda.
 
– Vojska Srbije, jaka, sigurna i zadovoljna, jeste vojska koja je u stanju da čuva mir.  Samo kada imate moćnu, organizovanu vojsku, možete biti sigurni da će malo ko ili niko i pomisliti da se prema vama ponaša i govori jezikom sile. Moćna Vojska Srbije može da garantuje i mir i stabilnost i sigurnost, sve ono što Srbija jeste – istakao je ministar odbrane, naglasivši da je svaki pripadnik Vojske Srbije ono najvažnije i najdragocenije što Vojska Srbije ima.
 
Premda smo, dodao je, srećni zbog novih helikoptera, migova, tenkova, BRDM-ova, pušaka i uniformi, najsrećnijim nas čini kad je pripadnik Vojske Srbije siguran i zadovoljan.
 
– Najveća snaga Vojske Srbije kroz istoriju bilo je što nikada niste sa sigurnošću mogli da kažete gde počinje vojska, a gde prestaje narod. Vojska i narod uvek su bili jedno i kao takvi sigurni i nepobedivi. Tako će biti i u godini koja je pred nama – rekao je ministar Vulin, dodavši da je pred nama teška godina puna izazova u kojoj se formiraju paravojske, govori se o stvaranju velike Albanije.
 
On je podsetio da je mnogo onih koji bi voleli da vide Srbiju malu, poniženu i poraženu, te da je 2019. godina u kojoj ćemo jačati, čuvati mir, čuvati Srbe gde god da oni žive.
 
– Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, i u 2019. godini kao i u svakoj godini pre i svakoj godini posle, radićemo sve da srpsko nacionalno pitanje bude rešeno u miru, kako treba i kako zaslužuje jedan veliki i hrabri narod, koji je dovoljno glava dao u beskrajnim i bezbrojnim ratovima koje su započinjali i tražili drugi, a on u njima učestvovao zato što je živeo na ovom parčetu zemlje – rekao je ministar Vulin.
 
On je naglasio da će 2019. godina biti godina jedinstva i sloge za sve Srbe, gde god oni živeli, kao i shvatanja i razumevanja da ćemo srpsko nacionalno pitanje rešiti i rešavati samo jedinstveni, složni, ne stideći se svog Beograda i ne stideći se činjenice da niko Srbe ne može da voli, čuva i poštuje kao njihov Beograd i kao njihova Srbija.
 
– Svim pripadnicima Vojske Srbije, svim građanima Srbije, želim uspešnu i iznad svega mirnu godinu, godinu u kojoj ćemo raditi, godinu u kojoj ćemo stvarati, godinu u kojoj ćemo pobeđivati. Živela Vojska Srbije, živela Srbija! – poručio je ministar Vulin.     

Svečanosti u Domu Garde prisustvovali su ministri u Vladi, visoki državni funkcioneri, predstavnici verskih zajednica, članovi vojno-diplomatskog kora, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojne ličnosti iz javnog života.
 
Večerašnju svečanost upotpunili su svojim nastupima Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.
 
Prikazan je i film, u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, koji ukratko predstavlja najznačajnije rezultate Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u godini za nama.