Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
05.12.2018

Sastanak ministra odbrane i šefa Delegacije Evropske unijeMinistar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu ambasadorom Semom Fabricijem, s kojim je, između ostalog, razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.

Ministar Vulin naglasio je da je za Republiku Srbiju formiranje tzv. „vojske Kosova“ neprihvatljivo i da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je potrebno striktno poštovati odredbe Rezolucije 1244 i da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

Ministar Vulin je dodao i da je uvođenje taksi u visini od 100 posto na srpske proizvode, kao i na proizvode iz Bosne i Hercegovine, još jedan akt samovolje predstavnika prištinskih vlasti, koji predstavlja kršenje regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini. On je istakao i zahvalnost evropskom komesaru Johanesu Hanu na principijelnom stavu i pružanju podrške Republici Srbiji po pitanju uvedenih taksi.

Na kraju sastanka, ministar odbrane poručio je da Republika Srbija i njen predsednik i vrhovni komandant nastavljaju da vode politiku zahvaljujući kojoj su bili, jesu i biće faktor stabilnosti u regionu.

Ministar Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane nastavlja saradnju sa Evropskom unijom u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike kroz angažovanje u misijama Evropske unije, pripremama za učešće u borbenoj grupi Evropske unije, pripremama za upućivanje civila u misije i učešćem u zajedničkim projektima sa Evropskom odbrambenom agencijom.