Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
28.11.2018.

Ministar Vulin: Vojska i policija brane Ustav i zakone




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, na sednici Narodne Skupštine Republike Srbije na kojoj je počeo pretres u načelu o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu, zahvalio je poslanicima na podršci povećanju zarada i budžeta za vojsku, kao i za policiju i pripadnike BIA, odnosno za čitav bezbednosni sistem.

- To je uvek dobra vest, naročito zbog toga što imamo vojsku, koja je od 2000. do 2012. godine bila toliko zapuštena, da je, recimo, od 2000. do 2012. godine kupljeno osam raketa za “migove”, a mi smo sada kupili 14 “migova”. To je samo mali primer kako se nije ulagalo a kako se sada ulaže u vojsku. Ali, mora se ulagati i u kvalitet života i vojske i policije, jer oni moraju da budu zadovoljni, moraju da znaju da ih cenimo. Bez ozbiljnog ulaganja ne možemo ih zadržati i u vojsci i u policiji – naglasio je ministar Vulin podsećajući da i druge armije imaju sličan problem, navodeći i primer Bundesvera koji ima veliki problem sa odlivom vojske, koji, takođe, ne može da se bori, sa visinom primanja u privatnom sektoru.
 


Prema njegovim rečima, veoma je teško zadržati IT inžinjera u Vojsci, i u Nemačkoj i u Srbiji.

- Sve su to izazovi sa kojima se borimo i zahvalio bih Narodnoj skupštini što nam daje podršku i što pozdravlja ulaganja u vojsku. Ali ovde smo, na žalost, opet čuli, i ja bih bio jako srećan kada bi se u okviru rasprave o budžetu raspravljalo o ekonomiji, o struci a ne o tome kako se vojska i policija pokušavaju uvući u politiku i kako se o njima govori kao o nekome kome se “povećavaju plate, jer će čuvati režim” – ocenio je ministar Vulin.
 
On je naglasio da vojska i policija ne čuvaju nikakav režim, već čuvaju Ustav i zakon, čuvaju svoju zemlju, čuvaju zajedno i granice kad je potrebno, kao što se i moglo videti kada je bila migrantska kriza.



- Ko to hoće da napadne režim i ko to ruši vlast silom? Vojska i policija se uvek pojavljuju kada je u pitanju sila. Kakva sila, ko to najavljuje silu? Ja ne vidim nigde silu i ne vidim nigde da su građani podstaknuti da se silom obračunavaju sa nekim. Ne vidim nikoga ovde ispred Skupštine ko hoće da je zapali kao 5. oktobra, ne vidim da se vlast ruši na ulicama. Od koga to treba da se čuvamo, da li ima nešto što ne znamo? Izgleda da ima, jer se ovde, u ovom najvišem Domu govori o tome da se vojska i policija podmićuju da bi čuvale režim, a trebaće im, kako kažu, rekao je ministar Vulin.
 
Poslednji put, podsetio je on, kada su oni koji su palili ovu Skupštinu imali kontakata sa vojskom i policijom bilo je kada su se ljubili sa specijalnim jedinicama sa kojima su proslavaljali što su palili ovu Skupštinu, a sledeći kontakt sa vojskom, dodao je on, bilo je kad su izručivali generale.

- Hajde da se dogovorimo da nekoliko institucija koje su zaista važne ovom narodu čuvamo od politike. Vlast ih ne koristi u političke svrhe, daleko do toga, već naprotiv, poštuje njihov patriotizam, njihovu stručnost i to je sve što tražimo od vojske i policije. Hajde da ne govorimo o tome da su oni neki branioci režima, oni su branioci Ustava i zakona i ničega više. Režim ili vlast se brani na izborima i glasovima građana, i kao što vidite, odlično se brani na svim nivoima, uvek dvotrećinskom većinom – istakao je ministar Vulin.