Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.11.2018

Ministar Vulin: Sve spremno za vežbu "Vek pobednika"- Vojska Srbije je u potpunosti spremna za veliku vežbu sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018" i sve naše pripreme se privode kraju - poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u rejonu Sremske Mitrovice, gde je prisustvovao taktičkoj vežbi "Tenkovski bataljon na maršu" pripadnika Vojske Srbije.

Današnju pripremu za vežbu izveli su pripadnici Prve brigade Kopnene vojske u okviru priprema za združenu taktičku vežbu „Vek pobednika 1918-2018“ koja će 10. novembra 2018. godine biti održana u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.
 
Kako je istakao ministar Vulin, danas su tenkisti Prve brigade Kopnene vojske demonstrirali kako izgleda kada je tenkovski bataljon u maršu.
 
- Sve što radimo, radimo u realnom vremenu i realnim uslovima, baš kao što bi ova jedinica to radila u slučaju rata.  Naši tenkisti imaju veoma zapaženo mesto i u našoj vojsci i u vežbi "Vek pobednika", gde će učestvovati 100 tenkova sa kompletnim posadama bez pozivanja rezerve, već isključivo od naših snaga. Svi su spremni i organizovani, moral je na veoma visokom nivou, tehnika je apsolutno ispravna, dakle, sve što je potrebno da pokažemo koliko je naša vojska sigurna, snažna i koliko možemo da se oslonimo na nju - zaključio je ministar Vulin.

Komandant tenkovskog bataljona potpukovnik Borislav Krnjajić naglasio je da su tenkisti Prve brigade dobili čast da učestvuju na predstojećoj vežbi.
 
- Cilj današnjeg prikaza je da se tenkovski bataljon osposobi za realizaciju marša u uslovima ravničarskog predela kako bi jedinica bila spremna da odgovori na eventualne izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije - rekao je potpukovnik Krnjajić i poručio građanima da mogu da imaju puno poverenje u tenkiste Prve brigade i Vojsku Srbije.
 
Prikazu su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović.
 
Vežba "Vek pobednika 1918-2018“ održava se u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu i izvodi istovremeno na 10 lokacija po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“. 
 
Oko 8.000 pripadnika na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova učestvovaće u vežbi i prikazati nivo operativne osposobljenosti Vojske Srbije. Tokom vežbe će, kako je planirano, biti utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije pripremaju se za predstojeću vežbu „Vek pobednika 1918-2018. na Vojnom kompleksu Borovac kraj Bujanovca. Njih je danas obišao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.
 
Taktička vežba na vojnom kompleksu Borovac, jedna je od deset vežbi koje će biti prikazane 10. novembra 2018. godine, a u čast obeležavanja stogodišnjice pobede Prvog svetskog rata.
 
Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa izjavio je da su snage za reagovanje Četvrte brigade Kopnene vojske „u potpunosti obučene i osposobljene za izvršavanje namenskih zadataka u zoni svoje odgovornosti“.