Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
26.09.2018.

Ministar Vulin: EU da zauzme jasan stav po pitanju migracija




Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji je danas učestvovao na zajedničkom sastanku ministara odbrane država Zapadnog Balkana i ministra odbrane Austrije Maria Kunaseka, koji je održan u Gracu u sklopu aktuelnog predsedavanja Austrije EU, zatražio je da EU zauzme jasan i čvrst stav, kako bi jasno stavila do znanja ko ima pravo na zaštitu, te poručio da Srbija neće biti parking za migrante.

„Problem migracija nije probem koji pogađa samo EU, već i sve zemlje Zapadnog Balkana, a Srbiju možda i najviše. Srbija neće biti parking za migrante i ono što je nama potrebno da bismo nastavili da se na human i organizovan način odnosimo prema migrantima, je da EU zauzme već jednom čvrst i jasan stav. Stav koji će jasno staviti do znanja ko ima pravo na zaštitu, a ko je ekonomski migrant i na zaštitu nema pravo“, istakao je Vulin.

On je, nakon potpisivanja zajedničke deklaracije ministara odbrane Zapadnog Balkana i Austrije, podsetio da je Srbija odavno predlagala da se trijaža potencijalnih azilanata vrši u zemljama porekla i na taj nacicn izbegne da migranti postanu žrtve krijumčara ljudima, da putuju kroz svet, a da nemaju pravo da ostanu u EU, odnosno da budu pod zaštitim evropskih zakona.

„Srbija neće biti parking za migrante, nastaviće da bude humana i organizovana, ali na prvom mestu da vodi računa o stabinosti, miru i zaštiti načina života svakog svog građanina“, naglasio je on.