Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.06.2018.

Predsednik Vučić u Vojnoj gimnaziji: Dogodine Vojska Srbije najjača u regionu



Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina internat Vojne gimnazije gde je u toku prva faza rekonstrukcije smeštajnih kapaciteta za koju je izdvojeno više od 32 miliona dinara. Predsednik Vučić sagledao je dinamiku i kvalitet radova i dao smernice koje se odnose na dalje korake ka unapređenju kvaliteta obrazovanja i uslova života učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

– Pre kraja ove godine građani Srbije moći će da vide velike promene u Vojsci Srbije pre svega što se tiče tehnike, oruđa, oružja.  Mnoge stvari o kojima smo pričali konačno će biti u našem posedu i građani će moći da vide koliko je naša vojska snažnija i jača nego što je bila ranije –  poručuo je vrhovni komandant.

Govoreći o dinamici razvoja Vojske Srbije predsednik Vučić je rekao da su neki važni i značajni koraci već preduzeti i da treba uraditi još mnogo toga.

–  O tom pitanju možemo govoriti na tri nivoa  i onome šta mi treba da još uradimo. Prvo, mi danas ulažemo mnogo više. Naš vojni budžet nije svega 650 miliona, kao što piše, zato što mi iz drugih izvora izdvojimo još 350 miliona, tako da računajte da nam je vojni budžet oko milijardu, čak i više. To, za zemlju naše veličine i broj stanovnika, nije malo. Možda je malo u odnosu na Izrael, koji izdvaja 20 puta više, ali nije malo u odnosu na druge zemlje. Nisam slučajno rekao, a početkom sledeće godine ćete moći da vidite, od zemalja sličnih ljudskih i materijalnih potencijala i teritorije u regionu da ne postoje snažnije armije od naše. Ali imamo i nekoliko problema. Prvi problem je ljudski potencijal. Moramo da imamo mnogo više dece koja će da dolaze u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju, mnogo više vojnika. Najmanje problema imamo na jugu Srbije, a najviše problema na severu - u Vojvodini i Beogradu, i to zbog primanja koja nisu velika, a zbog toga ćemo primanja da povećavamo. Ali to je nešto što smo očekivali i poboljšanjem životnog standarda vojnika i policajaca taj problem ćemo rešiti. Drugo, imamo problem što je naša tehnika prilično zastarela, nije obnovljena decenijama, što i dalje robujemo starim sistemima, teško prihvatamo novo naoružanje zbog komplikovanih procedura u koje ne biste poverovali i kada te procedure budemo debirokratizovali i kada budemo spremni da prihvatimo novo oružje i oruđe, uveren sam da ćemo imati mnogo više uspeha.  I pod tri, mi u našem društvu moramo da promenimo odnos prema vojnicima i policajcima jer bez njih ne bismo imali ni mir i stabilnost – rekao je predsednik i dodao da očekuje da ubuduće vidi što veći broj vojnika u uniformama na ulici jer će na taj način građanima poslati poruku o tome da su sigurniji i pokazati ozbiljnost i čast svoje profesije. A za takav odnos, dodao je, biće razmotreni i odgovarajući bonusi.

Vučić je podsetio da se u protekle tri godine za potrebe Vojske troši daleko veći novac od onog koji je predviđen budžetom, a na takav način da se ne ugrožava funkcionisanje države. Ta sredstva koja dolaze iz budžetske rezerve i suficita troše se, pre svega, na modernizaciju Vojske Srbije.

–  Do juče, nismo imali niti jednu ispravnu letelicu, mislim pritom na lovačke avione. Početkom sledeće godine imaćemo 14 najmodernijih Mig-ova  četvrte generacije. Novih šest helikoptera stiže iz Erbasa, kupili smo dva Mi-17 od Rusa, a kupujemo ih još i borbenih i transportnih. Dakle imaćemo ozbiljne helikopterske i ozbiljne lovačke jedinice, a imaćemo i 10 ispravnih "orlova" za bombarderske zadatke. Ima i iznenađenja o kojima neću još da govorim – naglasio je Vučić.

Obnavljanje vojnih resursa, prema rečima predsednika Republike, jeste proces koji će trajati 10 godina, posle čega će naša vojska biti respektabilna vojna sila. Ona ni sada nije slaba, ali je potrebno da bude jača, zaključio je Vučić.

Predsednik Republike konstatovao je da u internat Vojne gimnazije, koji je u funkciji od 1970. godine, do sada nije značajnije ulagano i da će, vrlo brzo, deca koja u njemu žive osetiti značajna poboljšanja.

– Dakle, 48 godina ništa nismo radili, niti menjali. To je velika greška nas kao naroda i kao države što gotovo ništa ne obnavljamo i što mislimo da kada jednom nešto uradimo nova ulaganja nisu potrebna. Videli ste danas prvu fazu radova i kako izgleda smeštaj za 80 učenika Vojne gimnazije. Sve je na veoma visokom nivou, a na šta sam posebno ponosan, najveći deo toga su uradili pripadnici vojske u Šapcu. Zapravo, sve sem sijalica i stakla je izrađeno u okviru Vojske – rekao je predsednik Vučić i dodao da je tu bila jedna od najlepših sportskih sala u koje je, kao dete, dolazio „neuspešno pokušavajući da postane košarkaš“.

– I ništa se nije promenilo od tog  perioda.  U svakom slučaju, došlo je neko drugo vreme, neko bolje vreme. Video sam ovde neke mlade, odgovorne i ozbiljne ljude koji računaju na svoju budućnost.  – izjavio je Vučić i dodao da će nakon prve faze radova, za koju je izdvojeno 32 miliona dinara, uslediti druga i treća posle koje će svi učenici Vojne gimnazije imati izuzetno dobre uslove za život i rad.

On je pozvao mladiće i devojke, koji žele da postanu profesionalni pripadnici Vojske, da dođu u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju jer će im biti omogućeni najbolji uslovi školovanja, a država će nastojati da im kroz povećanje plata i rešavanje stambenih pitanja adekvatno reši stambene potrebe.

Vučić je ohrabrio sve starešine da nastave da se bore za decu koja uče u vojnim školama, i grade njihovo znanje, još snažnije i energičnije, jer baš kako piše ovde, na ulazu u Vojnu gimnaziju „ Znanje je naše oružje ".  U tom slučaju, kako je rekao, nećemo imati razloga da brinemo za našu budućnost.

Vrhovni komandant iskoristo je priliku i da se sretne sa učenicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole od kojih je, iz prve ruke saznao o uslovima u kojima se školuju i žive. On je izrazio zadovoljstvo što ta deca dolaze iz svih krajeva naše zemlje, pa i sa Kosova i Metohije.

– Ja vam svima želim da budete istrajni i vredni, da učite marljivo jer  je znanje jedino što vam niko ne može oduzeti. Ovde se naučite nečemu čega nema u drugim školama. I to svi mogu da podcenjuju, ali vi to treba da znate sami za sebe. To što ste naučeni odgovornosti, ozbiljnosti i disciplini, koja vam ponekad smeta, biće vam velika prednost u životu.  Dakle, imate veliku prednost u odnosu na druge kojima se čini da im život izgleda lakše nego vama.  I zato tražim da budete uporni, istrajni i da se borite za sebe, da se vaši roditelji, porodice, braća i sestre, ponose vama, da uvek budete uz svoju zemlju i to ne samo kad je lako, nego i kada je teško, da ne pripadate generaciji koja samo kuka, žali se i plače na sve oko sebe, već generaciji koja će da menja stvari, koje će da se raduje, koja će da poštuje, svoju zemlju i da je voli više od svega – rekao je predsednik Republike Srbije učenicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.