Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.05.2018.

Poseta ministra odbrane Evropskoj odbrambenoj agenciji




Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas Evropsku odbrambenu agenciju u Briselu, gde se sastao sa njenim izvršnim direktorom Horhe Domekom.



Tokom posete sagledani su rezultati dosadašnje saradnje i razmenjena  mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

U razgovoru sa ambasadorom Domekom, ministar Vulin je istakao da je Republika Srbija vojno neutralna zemlja i kao takva može da sarađuje sa svojim partnerima i na istoku i na zapadu. On je izjavio da je Evropska odbrambena agencija veoma važan partner sa kojim Srbija sarađuje u oblasti vojne medicine, razminiranja neeksplodiranih ubojnih sredstava i za Vojsku Srbije veoma važne helikopterske obuke, s obzirom na opremanje novim helikopterskim sistemima kojima ojačavamo našu vojsku.

- Za nas je takođe veoma važna i pomoć Evropske odbrambene agencije kada je u pitanju uključivanje na evropsko tržište, posebno municije koju naša odbrambena industrija proizvodi i zato su određeni procesi standardizacije, koji mogu da se urade sa Evropskom odbrambenom agencijom, za nas od najvećeg mogućeg značaja, rekao je ministar odbrane.



Ministar Vulin je izneo pozitivnu ocenu o saradnji Republike Srbije i Evropske odbrambene agencije u prethodnom periodu, poručivši da je Republika Srbija čvrsto opredeljena za njeno dalje unapređenje.

- Mi ćemo nastaviti svoju saradnju i verujem da ćemo je unaprediti na obostranu korist, jer Srbija ima šta da nauči, ali ima i šta da pokaže svojim evropskim partnerima, zaključio je ministar Vulin.

Današnja poseta delegacije Ministarstva odbrane Republike Srbije ima poseban značaj jer predstavlja prvu posetu ministra odbrane sedištu Evropske odbrambene agencije od uspostavljanja međusobne saradnje potpisivanjem Administrativnog ugovora 2013. godine.