Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.03.2018.

Ministar Vulin: Nema lake mirovne misije




 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas, u kasarni „Banjica“ u Beogradu, svečanom ispraćaju četrnaestog kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija u Republiku Kipar.
 
U Republiku Kipar upućeno je 45 pripadnika 126. brigade VOJIN koji će u multinacionalnoj operaciji boraviti narednih šest meseci.
 
Obraćajući se budućim mirovnjacima, ministar Vulin istakao je da nema lake mirovne misije i da ne postoji mirovna misija u koju se odlazi laka srca i bez razmišljanja, bez pripreme i ozbiljne obuke.
 
- Nema lake mirovne misije, jer tamo gde se mir mora čuvati, ako ne i nametati, ne može biti i nije lako. Vi idete u zemlju koja je upoznala mržnju i sukobe, u zemlju koja je upoznala razbijanje života, uništavanje porodica, razdvajanje naroda koji su nekada živeli zajedno. Vaša posvećenost, hrabrost i spremnost da razumete druge narode, njihovu muku i nevolju, razlog je zašto idete u Republiku Kipar, razlog je zašto idete da pokažete svojim primerom kako se ponaša srpski vojnik i srpski oficir, naglasio je ministar odbrane.
 
On je poručio i da gde god da su naši mirovnjaci bili i nosili našu zastavu iza njih su ostajale samo najlepše reči i o njima se govorilo kao o hrabrim, čestitim i stručnim ljudima.
 
- Od vas danas ne očekujemo ništa manje. Od vas očekujemo da budete baš takvi kakvi su bili oni koji su pre vas išli da nose zastavu naše zemlje i naše vojske, od vas očekujemo da pokažete koliko su Srbi veliki narod i koliko zemlja koja vas je poslala ima razloga da se ponosi vama. Ne zaboravite, vi tamo nosite čestite i slavne oznake Ujedinjenih nacija, ali iznad svega vi ste oficiri i vojnici Vojske Srbije. Vi ste ljudi iza kojih će ostati zahvalno sećanje, istakao je ministar Vulin i dodao da će porodice mirovnjaka, ali i svi mi, brinuti o njima, misliti na njih, čekati da se vrate i radovati se svakom uspehu, biti zadovoljni kada se jave i sa njima deliti ono što smemo i možemo, nikada ne govoreći koliko smo brižni, ali uvek ponosni jer znamo kakvi su, gde su otišli i kakvi su ljudi.
 
- Od vas očekujemo da kada se vratite iza vas ostane samo zahvalno sećanje, i da narodi koji će vas upoznati znaju da tamo odakle ste došli živi narod koji razume ljudsku muku i brigu i koji je u stanju da to ublaži i pomogne. Zahvalni zbog vaše hrabrosti i spremnosti, zahvalni zbog svega što ćete učiniti, sigurni u vašu vrlinu i vrednost, želim vam uspeh i sreću, a vašim porodicama da budu mirne i sigurne i ponosne na vas, zaključio je ministar Vulin.   
 
Zastavu Republike Srbije ministar odbrane predao je komandiru streljačkog voda kapetanu Nemanji Rankoviću, koji je naglasio da će svi pripadnici „državnu zastavu nositi časno i da će sve svoje zadatke izvršavati profesionalno i odgovorno, dostojno srpskog vojnika, ponosni na vojsku i državu Srbiju“
 
Svečanosti su prisustvovali i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak, predstavnici Vojske Srbije, komandanti jedinica RV i PVO, predstavnici lokalne samouprave, crkve, članovi porodica, prijatelji i rodbina pripadnika kontingenta.
 
Posle svečanog ispraćaja, ministar Vulin je sa saradnicima obišao Spomen sobu 126. brigade VOJIN te u Knjigu utisaka upisao – Vek iza nas nije samo trag u vremenu. Vek iza nas je vreme uporne borbe za slobodu. Hvala za doprinos neprekinutoj tradiciji pobednika. Živela Srbija.