Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.02.2018.

Vojna gimnazija na ponos Beograda i Srbije



Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin obišli su danas internat Vojne gimnazije gde počinju radovi na renoviranju soba za učenike, zajedničkih prostorija, toaleta, čitaonice i biblioteke.
 
Predsednica Vlade izrazila je zadovoljstvo što jedna od najboljih škola u Beogradu i Srbiji konačno dobija novo ruho.
 
– Vojna gimnazija je jako važan segment našeg sistema odbrane i bilo je krajnje vreme da se nešto uloži u ovu školu jer je ona to zaslužila, rekla je Brnabić dodavši da je reč o školi u kojoj se na jedno mesto za upis prijavljuje više od 20 kandidata.
 
Prema njenim rečima, deca koja svoja znanja stiču u Vojnoj gimnaziji dalje školovanje nastavljaju na Vojnoj akademiji i predstavljaju elitu u Srbiji.
 
– Vreme je da im obezbedimo bolje uslove i obrazovanje, a obrazovanje je jedan od najvećih prioriteta ove Vlade. Važno je i da sistemu odbrane kažemo hvala, kao što smo to učinili kroz povećanje plata i obezbeđivanje stanova, rekla je ona ističući da su sada na red došli infrastrukturni radovi u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji.
 
Ona je podsetila da je zgrada Vojne gimnazije podignuta 1936. godine kao školska zgrada za Prvu mušku gimnaziju i trebalo je da bude primer kako u otadžbini treba graditi škole.
 
– Tek sada, u saradnji s gradom Beogradom, prevodimo ovu zgradu da bude spomenik kulture grada Beograda. Kada budemo završili taj proces, onda će se za nju, kao spomenik kulture, stalno odvajati sredstva za održavanje, rekla je premijerka podsetivši da se sada zaokružuje jedan sistem koji je važan i s aspekta obrazovanja i odbrane.
 
Ministar Vulin podsetio je da su u skladu s naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije predsednika Aleksandra Vučića počeli radovi na poboljšanju kvaliteta života svih pripadnika Vojske Srbije, a od danas i u internatu Vojne gimnazije.
 
– Za ovu namenu, u prvoj fazi je odvojeno nešto više od 30 miliona dinara. Ono što je važnije od materijalnih ulaganja jeste stav države Srbije i razumevanje Vlade da su ova deca elita, da su ono najbolje što imamo i da je svaki pripadnik Vojske Srbije ono najbolje što imamo, rekao je ministar odbrane istakavši da su tu i oni koji će kasnije kroz svoje školovanje usvojiti brojna znanja i veštine i zahvaljujući njima voditi Vojsku Srbije na ponos svakog njenog građanina.
 
Prema rečima ministra odbrane, deca u internatu Vojne gimnazije imaće najbolje moguće uslove za život, na radost njih i njihovih porodica, a svakako na ponos Vojske Srbije i čitave države.
 
–Kada postanete pripadnik bezbednosnog sistema, vi ste ušli u društvo najboljih, vi ste elita, ona kojom se Srbija ponosi, i upravo zbog toga Srbija je spremna da našoj deci koja se školuju za podoficirske i oficirske činove obezbedi najbolje moguće uslove, rekao je ministar vojni i podsetio da je ovo prvo veliko ulaganje u zgradu internata Vojne gimnazije još od kada je zgrada podignuta davne 1978. godine.
 
On je istakao da su učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, koji su smešteni u internatu u Humskoj ulici, zaslužili da žive u mnogo boljim uslovima.
 
– Plodovi politike štednje koja je vođena u vreme Vlade Aleksandra Vučića danas se osete i u vreme kada Vladu vodi gospođa Brnabić. Možemo da kažemo da smo u stanju i da imamo odakle da ovoj deci i svima onima koji su u sistemu odbrane život učinimo mnogo boljim, zaključio je ministar Vulin.
 
Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna istakao je da je Vojna gimnazija škola koja traje bezmalo već pola veka, i da su mnogi njeni učenici dosegli do najviših položaja u našoj Vojsci, a neki su nastavili karijere izvan vojne sredine, pa su obavljali ili obavljaju važne poslove kako u zemlji, tako i u mnogim zemljama regiona.
 
- Učenicima Vojne gimnazije, a od nedavno i Srednje stručne vojne škole, na raspolaganju su svi kapaciteti Univerziteta odbrane, tako da oni mogu u tom obrazovnom ciklusu koji može da traje i osam godina, da razviju u potpunosti sve svoje intelektualne i fizičke kapacitete – naglasio je general Vuruna i iskoristio priliku da pozove sve zainteresovane mladiće i devojke da se prijave na konkurse za upis u vojne škole koji su u toku i ostvare svoje ambicije upravo na Univerzitetu odbrane.
 
Današnji radovi koji su započeti po odluci ministra odbrane Aleksandra Vulina i uz podršku Generalštaba, dodao je general Vuruna, samo su deo širih radova koji se sprovode u Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane sa ciljem podizanja kvaliteta uslova života i rada kadeta i učenika, naglašavajući da to nije samo ulaganje u Univerzitet odbrane, već je to ulaganje u odbrambene kapacitete naše zemlje.
 
- Mi ćemo se potruditi da marljivim radom potvrdimo opravdanost ovih ulaganja – zaključio je general Vuruna.
 
Prema rečima učenice četvrte godine Vanje Stević, uslovi u Vojnoj gimnaziji i do sada su bili na zadovoljavajućem nivou, a da će ulaganja koja su planirana umnogome poboljšati svakodnevni život i rad učenika dveju škola.
 
Učenik završne godine Nikola Jović, rekao je da je imao priliku da vidi i druge internate te da smatra da učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole imaju bolje uslove od većine civilnih učenika posebno kada je reč o smeštajnim kapacitetima.
 
O Vojnoj gimnaziji, specifičnostima nastavnog programa, kao i izazovima sa kojima se ta škola suočava prisutne je informisao načelnik Vojne gimnazije pukovnik Miroslav Gvozdenović.
 
Govoreći o stanju infrastrukture u zgradama Vojne gimnazije i njenog internata, načelnik logistike Vojne akademije pukovnik Zoran Lučić, istakao je da kompleks internata Vojne gimnazije služi za smeštaj učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole raspolaže sa 516 kreveta.
 
Prema njegovim rečima, oba pomenuta kompleksa, kao i zgrade u njima, od svog osnivanja, nisu imala značajnija infrastrukturna ulaganja, a procene su da je oko 100 miliona dinara potrebno da bi stanje bilo primereno uslovima i nameni tih objekata.
 
On je podsetio da su u toku radovi koji su planirani na nivou investicionog održavanja u objektu internata čiji je investitor Vojnograđevinski centar, a izvođač radova Vojnograđevinska ustanova Beograd. Planirani novčani iznos za te radove, koji se izvode na prizemnom nivou i obuhvataju prilazni plato, uređenje i zamenu stolarije, podnih površina, sanitarnog čvora, molersko-farbarske radove, instalacije vodovoda i kanalizacije, mašinske radove i elektro-energetske radove, je 30 miliona dinara.
 
Tokom obilaska Vojne gimnazije predsednica Vlade i ministar odbrane razgovarali su s učenicima o trenutnim uslovima života i rada u toj ustanovi.
 
Obilasku radova prisustvovao je i državni sekretar Bojan Jocić.
 
Krajem 2017. godine Ministarstvo odbrane započelo je infrastrukturne radove na Vojnoj akademiji u koju će u narednih 12 meseci biti uloženo oko 300 miliona dinara kako bi se renovirali plato za postrojavanje, Sportski centar, pištoljska streljana i unutrašnjost smeštajnih kapaciteta kako bi se poboljšali uslovi života i rada kadeta i starešina koji se nalaze na školovanju na toj visokoobrazovnoj ustanovi. Infrastrukturni radovi koji danas počinju u internatu Vojne gimnazije nastavak su sistemskog ulaganja Ministarstva odbrane u podizanje kvaliteta u vojnom obrazovanju kako bi se srpski vojni gimnazijalci školovali po najvišim svetskim standardima.