Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
17.01.2018.

Ministar Vulin: Spremni smo da izvršimo svako naređenje vrhovnog komandanta



Pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane sa velikom budnošću i pažnjom prate sva dešavanja u našem okruženju i u stanju su da reaguju na bilo kakvo ugrožavanje naših prostora i bezbednosti građana Republike Srbije - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Raški, prilikom obilaska kasarne „Stefan Nemanja“ u blizini administrativne linije.

- Vojska Srbije je i materijalno i kadrovski spremna i osposobljena, dovoljno naoružana i opremljena da može da sprovede svako naređenje vrhovnog komandanta Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića i državnih organa na odbrani naše teritorije, našeg ustavnog poretka, na odbrani mira i stabilnosti čitavog prostora. Vojska Srbije je spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije i dovoljno organizovana i pripremljena da svi građani Republike Srbije mogu da budu apsolutno sigurni da mir i stabilnost ne mogu da budu ugroženi dok je Vojska Srbije ovde - rekao je ministar Vulin. 

On je dodao da, posle ubistva Olivera Ivanovića, ne možete da kažete da je stanje mirno i redovno. 

- Svi smo na velikom oprezu i danas smo tu da bismo se uverili u stanje i u borbenu gotovost naših jedinica i spremnost da reagujemo na svako ugrožavanje na ovom prostoru. Da se uverimo u našu sposobnost da reagujemo na bilo kakve pojave koje bi mogle značajnije da ugroze bezbednost svih Srba bez obzira gde oni žive.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković bezbednosnu situaciju u zemlji ocenio je stabilnom.

- Izvršavamo redovne zadatke, pažljivo pratimo dešavanja u zahvatu administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti i preduzimamo sve potrebne mere da bilo kakvu pojavu ugrožavanja bezbednosti, pre svega građana Republike Srbije, uočimo i da na najefikasniji način reagujemo. Na to nas posebno usmerava jučerašnji događaj, atentat na Olivera Ivanovića. Definitivno postoje organizovane manje ili veće grupe kojima nije stalo do mira i stabilnosti na ovim prostorima. Pripadnici snaga bezbednosti i Vojske su spremni da adekvatno odgovore i zaštite bezbednost svih - rekao je general Diković.

Tokom posete ministra Vulina i generala Dikovića pripadnicima Druge brigade Kopnene vojske u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški, komandant 21. pešadijskog bataljona major Živan Ikraš referisao je o stanju u jedinici, nakon čega su se čelni ljudi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sastali sa predsednikom opštine Raška Ignjatom Rakitićem i sekretarom Raškog upravnog okruga Milojem Kundovićem.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i zamenika komandanta Druge brigade, pukovnika Muharema Fazlića, obišli su i ogranak Spomen-sobe Druge brigade i bogoslužbeni prostor posvećen svetom Simeonu Mirotočivom i prisustvovali redovnom času fizičkog vežbanja pripadnika bataljona. 

Tokom obilaska, ministar Vulin je istakao da su danas imali priliku da obiđu 21. pešadijski bataljon koji nastavlja tradiciju slavne 37. motorizovane brigade koja se proslavila u odbrani Srbije od NATO agresije.

- Još jednom možemo da kažemo koliko smo ponosni na svakog pripadnika Vojske Srbije i onda, 1999. godine i danas. Koliko smo ponosni na 37. motorizovanu brigadu i njenog komandanta i svakog borca koji je tada stao na branik svoje domovine.  Iza nas su vremena u kojima smo se stideli i objašnjavali da su oni koji su nas branili zapravo grešili, ta vremena nikada se više neće ponoviti i danas je bila prilika da to kažemo pripadnicima Vojske Srbije i onima koji to više nisu,  kako bismo bili ponosni jedni na druge i, podsećajući se na vreme odbrane, kažemo da smo spremni za budućnost - rekao je ministar Vulin.