Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.01.2018.

Vojska Srbije je hrabra, ponosna, sigurna i svoja




 
Prijem ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, održan je večeras u Domu Garde na Topčideru.
 
Tom prilikom, domaćin svečanosti izaslanik predsednika Republike Srbije i ministar odbrane čestitao je prisutnima novogodišnje i božićne praznike i poželeo godinu koja će biti vredna ponavljanja.
 
- Da mi u njoj budemo vredni sećanja i vredni ponavljanja. Godina iza nas je bila godina u kojoj je Vojska Srbije pokazala svoju snagu, organizovanost i vrlinu. Jačali smo, unapređivali se, obučavali, naoružavali se i opremali, ali iznad svega razmišljali o pripadnicima Vojske Srbije. O svakom čoveku kao najvažnijem i najznačajnijem delu Vojske Srbije. Više od oružja, više od obuke, više od svega što se materijalno može izraziti, ponosni smo na svakog pripadnika Vojske Srbije, na njihov rad, samopregor, na njihov neumorni, žilavi i tvrdoglavi pristup svakodnevnom radu i shvatanju sveta u kome nema mesta za reči neću i ne mogu, svet u kome se svaki dan iznova dokazuje koliko se voli Srbija i koliko se za Srbiju živi, radi i uči, poručio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, trudili smo se da popravimo materijalni položaj naših pripadnika, povećali smo dnevnice i plate, obezbedili smo značajan broj stanova, a sada zahvaljujući naređenju vrhovnog komandanta i podršci čitave Vlade očekujemo da će biti pokrenut proces masovne izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnog sektora.
 
- Vojska Srbije je bila tu, čuvala je naš mir, naš način života i našu sigurnost i stabilnost, i kada je bilo najteže u trenucima migrantske krize i kada je trebalo braniti zemlju od elementarnih nepogoda – Vojska Srbije je bila tu. Vojska Srbije kao čuvar naše tradicije, kao čuvar najviših vrednosti, kao čuvar slobode. Vojska Srbije postoji zbog čuvanja slobode, zbog prava našeg naroda da postoji, da govori svojim jezikom, da piše svojim pismom, da misli svojom glavom. Snažna i hrabra vojska, opremljena i obučena, baš ovakva kakva Vojska Srbije i jeste i kakva će tek da bude, jeste garant mira, slobode, nezavisnosti i našeg prava da sami odlučujemo ko su nam prijatelji, a neprijatelji nas ionako sami prepoznaju i pronađu i bez naše želje i volje, rekao je ministar odbrane.
 
Kako je naglasio, Vojska Srbije, kao i uvek u istoriji ovog naroda, delila je sudbinu svog naroda.
 
- I kada je bilo najteže, i kada je trebalo štedeti, i kada se trebalo odricati, Vojska Srbije je to činila. Zato danas kada vidimo da su stvari u Srbiji krenule na bolje, da je državna kasa punija, da više radimo pa i više zarađujemo, država Srbije zahvaljuje svojoj vojsci tako što je obezbedila najveće povećanje baš pripadnicima Vojske. I tako što je obezbedila mogućnost da se školujemo i napredujemo. Vojska Srbije svoj narod voli, baš koliko i narod voli svoju vojsku. Nema uspešne Srbije bez uspešne vojske, nema uspešne Srbije bez moćne i snažne vojske. Naša politika vojne neutralnosti podržana je politikom volje čitavog naroda, ali i snagom vojske da iza odluke o vojnoj neutralnosti stoji, da čuva našu slobodu, nezavisnost, da čuva zemlju u kojoj postoji. Vojska Srbije ispunjava sve svoje misije, uvek brinući na prvom mestu o miru, stabilnosti i sigurnosti naše zemlje, o bezbrižnom životu svakog našeg građanina. Vojska Srbije, kao i uvek u istoriji našeg naroda, je tu da podeli i dobro i zlo sa svojim narodom i sa svojom zemljom. Da bude baš onakva kakva je naša zemlja, i narod iz koga, i zbog koga, je nastala. Hrabra, ponosna, sigurna i iznad svega – svoja, istakao je ministar Vulin.
 
On je dodao da je Vojska Srbije vojska zemlje koja je odlučila da sama odlučuje o sebi, zemlje koja donosi svoje odluke, koja nikada drugima neće raditi ono što su drugi činili njoj.
 
- Zemlje i vojske zbog koje možemo da osećamo samo ponos i sigurnost, da su vremena pred nama vremena mira, sigurnosti, uspona i rasta. Deca zbog kojih postojimo jesu deca koja će živeti u slobodnoj i sigurnoj Srbiji, jer je vojska moćna, sigurna, opremljena i naoružana, rekao je ministar Vulin i poželeo svima godinu koja će biti vredna ponavljanja, a mi u njoj vredni ponavljanja i sećanja.      
 
Svečanosti su prisustvovali visoki državni predstavnici, predstavnici verskih zajednica, vojni i diplomatski predstavnici, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojne ličnosti iz javnog života.
 
Himnu Republike Srbije na početku svečanosti izveo je Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a u nastavku svečanosti nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Prikazan je i petominutni film, u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, koji ukratko predstavlja najznačajnije rezultate Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u protekloj 2017. godini.