Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.01.2018.

Godine u kojima nismo ulagali u Vojsku daleko su iza nas



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, obišao je danas novoizgrađene i objekte u izgradnji za smeštaj borbene tehnike u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici. 

Reč je o četiri hangara za smeštaj borbene tehnike, od kojih je jedan završen tokom 2016. godine, dva krajem 2017. godine, dok je jedan u izgradnji.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da Vojska Srbije, kao svoj cilj ima da u ovoj i narednoj godini obezbedi da sva naša borbena tehnika bude pod krovom, da posledice NATO agresije saniramo i da naši pripadnici rade u najboljim mogućim uslovima, baš kao što naša tehnika treba da bude čuvana u najboljim mogućim uslovima kako bi na taj način bio produžen njen životni vek, da na taj način poboljša svoju ispravnost i da na taj način pokažemo da su godine u kojima nismo ulagali u vojsku daleko iza nas .

- Ove godine Vojska je u budžetu, odnosno Ministarstvo odbrane, predvidelo 743 miliona dinara za poboljšanje vojne infrastrukture, a iz sopstvenih prihoda Vojska Srbije će izdvojiti još 480 miliona dinara kojima ćemo, svakako, značajno poboljšati stanje naše infrastrukture i samim tim stanje naše borbene tehnike. Ovde u Sremskoj Mitrovici uložili smo više od milion evra da bi ovi objekti bili uslovni, da bi bili funkcionalni – istakao je ministar Vulin.

On je, takođe, izrazio zahvalnost i lokalnoj samoupravi koja izlazi u susret vojsci i koja pomaže oko radova koji su neophodni.

- Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u razvoj i lokalne zajednice i ulaganje u razvoj čitave zemlje. Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u bolji životni standard svakog građanina Srbije i svakako svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u mir i stabilnost naše zemlje, a to je ono što nam je najneophodnije – poručio je ministar Vulin.

Prema rečima ministra odbrane, u sremskomitrovačkoj kasarni reč je o hangarima za smeštaj borbene tehnike, kako tenkova, tako i borbenih oklopnih vozila pešadije.
Prema rečima komandanta Prve brigade Kopnene vojske Vojske Srbije brigadnog generala Željka Petrovića, u decembru 2015. godine započeti su radovi izgradnje prvog hangara za smeštaj borbenih vozila jedinica koje lociraju u kasarni u Sremskoj Mitrovici.

- Te godine je, posle dugo godina od NATO bombardovanja prvi put počela izgradnja objekata koji omogućavaju da borbenu tehniku smestimo pod krov. To će omogućiti da borbena tehnika bude ispravnija, produžićemo joj vek trajanja i omogućiti da jedinice izvršavaju svoje zadatke na najbolji mogući način – istakao je general Petrović.

Nakon obilaska objekata, gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom odbrane i što ulaže sredstva u kasarnu u tom gradu, dodajući da se nada da će se ta dobra saradnja nastaviti i u buduće na obostrano zadovoljstvo.
Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će se za tenkiste raditi namenska uniforma, ministar Vulin je potvrdio da je to jedan tip uniforme, a teži se ka tome da se one prilagode potrebama pripadnika Vojske Srbije.

- Na osnovu naređenja vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, mi smo dobili više od milijardu dinara za obnavljanje uniformi, za nabavku novih čizama. Svaki naš vojnik će imati po dva kompleta uniforme to se nije desilo od vremena JNA, a upravo tu priliku hoćemo da iskoristimo da različite jedinice dobijaju i odgovarajuće uniforme baš u skladu sa sopstvenim potrebama – naglasio je ministar odbrane.

Upitan da prokomentariše današnje hapšenje pripadnika Vojske Srbije, ministar Vulin je istakao da je tim povodom izdato saopštenje i da Vojska Srbije veoma vodi računa da sačuva svoj ugled i da čuva ugled svakog pripadnika i da će uvek postupati u skladu sa zakonom i nalogom nadležnih tužilaštava.

- Ne mogu da komentarišem dok se ne donese odgovarajuća presuda, odnosno, dok se ne povede odgovarajući postupak, ali ono što je sigurno to je da je Vojska Srbije, ne bez razloga, jedna od najcenjenijih i najpoštovanijih institucija u našem narodu, između ostalog što toliko vodi računa o sebi i svom ugledu i onima koji rade u njoj – istakao je ministar Vulin.