Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.12.2017.

Teleoptik-Žiroskopi ponovo na nogama zahvaljujući investiciji Vlade Republike Srbije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Privredno društvo "Teleoptik-Žiroskopi", gde se upoznao s proizvodnim programom i poslovanjem fabrike u 2017. godini kao i planovima za godinu pred nama.
 
Rukovodstvo tog preduzeća srpske Odbrambene industrije upoznalo je ministra odbrane sa aktuelnim investicionim projektima i stepenom realizacije odobrenih investicija od strane Vlade Republike Srbije.
 
Ministar Vulin je, u društvu pomoćnika za materijalne resurse Nenada Miloradovića i direktora fabrike Milana Nastića, obišao deo proizvodnih kapaciteta, i izrazio zadovoljstvo zbog modernizacije preduzeća koje u narednom periodu čeka realizacija ugovora čija je vrednost veća od 10 miliona dolara.
 
- Teleoptik - Žiroskopi su preduzeće koje je odavno trebalo da bude ugašeno.Trebalo je da propadnu, da budu žrtva pljačkaške privatizacije ili nečega sličnog, kao što je bio i najveći deo srpske privrede. Zahvaljujući tome što je tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prepoznao Teleoptik-Žiroskope i Odbrambenu industriju Srbije kao veliku razvojnu šansu naše zemlje, ta fabrika je nastavila da živi i, kao što vidite, uspešno rade - rekao je ministar Vulin i podsetio da je Vlada Republike Srbije u to preduzeće uložila 6,9 miliona evra.
 
Prema njegovim rečima, za taj novac su kupljene mašine i renovirana hala i očekuje se da će već u aprilu početi proizvodnja.
 
- Reč je o najmodernijim mašinama u svojoj klasi, koje su sam svetski vrh a Teleoptik-Žiroskopi su na najzahtevnijem svetskom tržištu, u jednoj od najozbiljnijih i najsofisticiranijih grana odbrambene industrije svuda u svetu, a to su optoelektronski uređaji, uspeli da se izbore i da već iduće godine imaju ugovor od preko 10 miliona dolara, koji će obezbediti funkcionisanje ovog preduzeća čitave naredne godine, zbog čega će biti potrebno i zapošljavanje novih inženjera i kadrova.
 
- Sve što se ovde proizvede, napravi, svaka tehnologija koja se osvoji za stranog kupca, jeste tehnologija i znanje koje smo osvojili mi i koje će biti korišćeno za neke buduće sisteme potrebne našoj Vojsci. U narednim godinama planiramo da uvedemo više od 95 različitih novih tipova naoružanja u našu Vojsku i najveći deo toga je produkt našeg znanja i naše pameti, i upravo zato su preduzeća kao što je Teleoptik-Žiroskopi, od velikog značaja jer obezbeđuju da se stranim ugovorima kupi tehnologija koja će trebati nama, da ono što finansiraju ljudi sa strane bude nešto što će biti svakodnevni deo života naše Vojske, rekao je ministar Vulin i dodao da je sopstvena odbrambena industrija neophodna kako biste bili samostalni i kako biste za mnogo manje novca naoružavali svoju vojsku ali isto tako osvajali tehnologiju koja će se kasnije koristiti i u civilne svrhe.
 
Ministar odbrane je istakao da potrebu za onim što proizvodi Teleoptik - Žiroskopi ima svaka razvijena armija.
 
 - Sve one traže optoelektronske sisteme,  samonavodeće glave, novu generaciju oružja kao i visoku preciznost, traže sofisticiranost, i zbog toga je ovo preduzeće konkurentno na svetskom tržištu. Gde god se trguje oružjem tu postoji politika. Mi nismo najmoćnija zemlja na svetu pa, kada naše preduzeće u takvoj konkurenciji uspe da ostvari ovakav ugovor, to znači da je najbolje.
 
Da fabrika Teleoptik-Žiroskopi ima tradiciju dugu 95 godina, podsetio je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, koji je dodao da je već tada fabrika prepoznata kao nosilac najsloženijih i najsofisticiranijih tehnologija.
 
- Pravila je vazduhoplovne instrumente još za vreme Kraljevine Jugoslavije i bila jedna od okosnica tadašnje vazduhoplovne industrije. Kasnije, posle Drugog svetskog rata, ovde su donešene najnovije tehnologije iz oblasti vođenja raketa i sistema upravljanja, pre svega u raketnom programu i najsloženijih podsistema za upravljanje kupolama, tenkovskim sistemima za upravljanje vatrom.
 
- Ministarstvo odbrane, kao što je poznato, ima veoma intenzivan program razvoja novih sistema naoružanja i modernizacije postojećeg i smatramo da će ova fabrika sa njenim potencijalima, zbog dosadašnjeg iskustva, a naročito sa novom opremom, čiji samo deo danas vidimo, biti i dalje nosilac tih novih tehnologija, pre svega optoelektronskih sistema i sistema upravljanja i praviće glave za samonavođenje, blokove upravljanja za razne vrste raketnih sistema a takođe će proizvoditi i napadno-navigacijske i optoelektronske sisteme za naše modernizovane avione.
 
Direktor Teleoptik-Žiroskopa Milan Nastić, govoreći o novoj opremi nabavljenoj "zahvaljujući poverenju Ministarstva odbrane i investiciji Vlade Republike Srbije", istakao je da je pre svega reč o numeričkim mašinama koje će svojom višestruko povećanom efikasnošću zadovoljiti sve predstojeće potrebe.
 
- To su poslovi namenjeni našoj Vojsci, domaćim ali i inostranim partnerima. Naše preduzeće polako se vraća na stare grane, kada smo bili najbolji u oblasti vođenja raketa, glava za samonavođenje po licenci, a sada radimo i razne optoelektronske sprave za inostrano tržište i želimo da u Evropi budemo prepoznati po tome.
 
 Direktor je rekao da Teleoptik-Žiroskopi imaju potpisane ugovore i za narednu godinu, što se nije desilo prethodne dve i po decenije.
 
- Moram da se zahvalim Ministarstvu odbrane što nas je prepoznalo i preporučilo Vladi Republike Srbije koja je investirala u našu fabriku i siguran sam da ćemo u budućnosti opravdati to poverenje poslovima koji predstoje. Oni obećavaju da će preduzeće zaposliti mlađi kadar što će značajno unaprediti i ekonomsku moć zaposlenih, rekao je Nastić i za januar i februar naredne godine najavio dolazak značajnog broja stranih kupaca na pregovore.