Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.12.2017.

Dodeljene stimulativne mere pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije



U Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je uručio nematerijalne stimulativne mere nagrađenim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su se svojim radom i zalaganjem istakli u godini koja je na izmaku.

– Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, dao je jasnu naredbu, a to je da želi jaku i zadovoljnu vojsku, istakao je ministar odbrane i dodao da je jakom pravimo tako što je obnavljamo najsavremenijim naoružanjem, obučavamo se i pribavljamo sve ono što decenijama nismo. Zadovoljnom je, kaže ministar Vulin, činimo tako što podižemo materijalni položaj svakog našeg pripadnika – povećanjem plata, dnevnica, ali i kada obezbedimo mogućnost da na ovaj način nagradimo najbolje, podsetivši da bez jake i zadovoljne vojske nema ni jake i zadovoljne Srbije.

– Kada znam za svakog od vas koliko je puta već zaslužio ovu nagradu i mnogo veću nagradu nego što je ova, osećam se ponosnim što predstavljam deo tog stroja i što mogu da kažem da ćemo nastaviti da jačamo vojsku ali i da je činimo zadovoljnijom. Zakonskim rešenjima koja ćemo usvajati iduće godine omogućićemo da se u Vojsci ostane duže, omogućićemo da od profesionalnog vojnika pa do profesora, istraživača, damo prostor da se ostane do penzije. Da omogućimo nagrađivanje na ovaj način, ali isto tako da obezbedimo da stambena izgradnja, ono što svakog od vas najviše tišti i što je vašim porodicama najveća potreba, bude brza, masovna, sigurna, rekao je ministar Vulin dodajući da onaj ko uđe u Vojsku Srbije treba samo da da sve od sebe, da voli Srbiju, a Srbija i Vojska Srbije će brinuti o njemu. Ministar Vulin je okupljenima poručio da oni nisu danas nagrađeni, već da su samo dobili zasluženo priznanje za svoj rad, samopregor, trud i entuzijazam i za sve ono što sve nas čini ponosnim na Vojsku Srbije.

- Učili ste, radili, vežbali, nekada spasavali tuđe živote - sve što ste radili vredno je zahvalnosti, više nego nagrade. Znam ja da vas ova nagrada ne čini više ponosnim i srećnim što nosite tu čestitu uniformu nego što je to svaki dan, ali isto tako znam da razumete da i na ovaj način hoćemo da vam pokažemo koliko vas cenimo, poštujemo, koliko vas volimo. Vaša Srbija vas voli i ovo je način da vama i vašim porodicama pokažemo koliko brinemo i onim danima kada vam je bilo teško, kada vam je bilo najteže, da sada, možemo da podelimo jedni sa drugima tu radost, rekao je ministar odbrane, naglasivši da će biti sa svojim porodicama, a to je „ono što vam nedostaje i ono što njima nedostaje“.

Poželevši nagrađenima i njihovim porodicama da dobijenu nagradu iskoriste na najbolji mogući način - da budu zajedno i da gledaju u budućnost, te da u godini koja je pred nama imaju puno uspeha i razvoja, ministar je rekao:

- Znam da sa ili bez nagrade vi ćete uvek našu zajedničku domovinu, našu jedinu Srbiju činiti ponosnom, uspravnom i bezbednom. Dok ste vi tu i Srbija je mirna, stabilna i bezbedna. Dok ste vi tu Srbija nema čega da se boji a ima čime i ima kome da se ponosni, zaključio je ministar Vulin.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović je u ime nagrađenih zahvalio na uručenim stimulativnim merama, naglasivši da je reč o vrlo pozitivnoj novini.

Reč je o nematerijalnoj stimulativnoj meri iz nadležnosti ministra odbrane a koja podrazumeva sedmodnevni odmor s jednim članom porodice u jednom od objekata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije namenjenim za odmor i rekreaciju na Tari, u Vrnjačkoj Banji ili Moroviću. Nagrade, sedam dana besplatnog boravka u hotelu „Omorika“ na Tari, ove godine dobilo je ukupno 351 vojnik, podoficir, oficir i civilno lice koji su se u godini na izmaku istakli svojim radom i zalaganjem i postigli zavidne rezultate u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Ceremoniji dodele stimulativnih mera prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković kao i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.