Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
05.12.2017.

Drugi dan Regionalne konferencije odnosa sa javnošću „Mediji, mirovne operacije i migrantska kriza“



Panel diskusije na drugom danu Regionalne konferencije odnosa sa javnošću „Mediji, mirovne operacije i migrantska kriza“ bile su  posvećene medijima i migrantskoj krizi, sa posebnim osvrtom na prekograničnu saradnju u kontroli migracija.

Tom prilikom, okupljenim predstavnicima službi za odnose sa javnošću Ministarstava odbrane zemalja u regionu, kao i predstavnicima regionalnih medijskih kuća, obratili su se izaslanik odbrane Austrije u našoj zemlji pukovnik Tomas Ahamer, Ivana Antić Ćurko iz Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, kao i novinari Đorđe Kostić iz „Al Džazire Balkan“ i Atila Muci dopisnik Mađarske državne televizije, a u ulozi moderatora na ovom panelu bio je portparol Ministarstva odbrane Republike Srbije kapetan fregate Jovan Krivokapić.

Panelisti su, svako iz svog domena, govorili o kompleksnosti migrantske krize, iznoseći podatke, brojke i procene o toku migrantske krize koja je zahtevala efikasan i pravovremen odgovor, ali i načine na koji su pojedini problemi rešavali. Uz to, posebnu vrednost imale su i priče iz ličnog iskustva i sa terena, koje su osvetlile značaj humanosti u tim teškim situacijama na koje niko nije bio pripremljen u potpunosti.


Današnji panel bio je prilika i da predstavnici institucija novinari iz regiona, u razgovoru sa panelistima iz prve ruke saznaju važne informacije i ocene o migrantskoj krizi koja je zaokupila pažnju i domaće i svetske javnosti u godini za nama, ali i da se informišu o bezbednosnim izazovima koje je „Balkanska ruta“ donela zemljama u regionu.

Zatvarajući regionalnu konferenciju, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane republike Srbije kapetan bojnog broda Petar Bošković zahvalio je svima koji su učestvovali na ovom skupu, ističući značaj razmene iskustava o najvažnijim bezbednosnim izazovima sa kojim suočavaju zemlje u regionu. On je, takođe, posebno ukazao da je i ova konferencija još jednom potvrdila značaj saradnje institucija u regionu kao jedan od najvažnijih preduslova za rešavanje mnogih otvorenih pitanja.

Dvodnevnu Regionalnu konferenciju odnosa sa javnošću „Mediji, mirovne operacije i migrantska kriza“ organizovala je Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.