Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
14.11.2017.

Najviši interes Srbije je mir u regionu



Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića, ali i aktuelnu bezbednosnu situaciju, ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio da je bezbednosna situacija u Republici Srbiji stabilna, ona je pod kontrolom i svi građani ove zemlje mogu da budu sigurni i mirni da sve nadležne službe i sva nadležna ministarstva rade svoj posao na najbolji mogući način i da se naš svakodnevni život neće poremetiti ni na koji način.
 
- To što je rekao Izetbegović, nažalost, je čak i očekivano. Kada imate čoveka koji, evo posle dve godine od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića nije našao za shodno da nađe krivce, ili bar da se potrudi da nađe krivce, onda možete očekivati da će nastaviti upravo sa takvom politikom i da će nastaviti sa politikom koja ima za cilj da destabilizuje i Bosnu i Hercegovinu, ali i čitav region. Mi to, naravno, nećemo dozvoliti, i sigurno nećemo ćutke posmatrati da se preti i Srbima, da se preti i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i naravno da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da Republika Srbija bude sigurna i bezbedna od takve politike – naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, Izetbegović, nažalost, još jednom pokazuje da mirovna politika Aleksandra Vučića u njemu nema saveznika i da pružena ruka Srbije često ostane u vazduhu i da pružena ruka Srbije se ne razume, i da pružena ruka Srbije, pogotovo Izetbegoviću, uvek izgleda kao da smo slabi, a ne da smo upravo jaki zato što nudimo mir i zato što nudimo suživot i zato što želimo miran, stabilan i prosperitetan region.
 
- Najviši interes Republike Srbije je mir u čitavom regionu, i naravno, da Srbi bez obzira gde žive budu sigurni i zaštićeni i da mogu da žive kao slobodni građani svojih zemalja bez obzira gde oni živeli. Ali nećemo dozvoliti da zbog bilo koje politike, bilo ko destabilizuje Srbiju ili pokušava da od Srbije napravi nekakvu zemlju koju će otkidati kad ko hoće ili šta ko hoće. Izetbegović nije partner za mirovnu politiku, on mir, jednostavno, ne razume. Verujem da ovo što je rekao nije rekao u ime Bošnjaka, jer sam siguran da ni jedan građanin Bosne i Hercegovine ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Republike Srbije, ne želi destabilizaciju, ne želi sukobe sa svojim komšijama, ne želi sukobe u svojoj zemlji. Izetbegović ih, izgleda želi, a siguran sam da nema podršku za to ni u bošnjačkom narodu, kao što znam da nema nigde drugde, ali bi bilo veoma dobro i važno da međunarodna zajednica već jednom progovori i da jasno kaže da to što govori Izetbegović je opasno i da mora naići na osudu čitavog sveta. Republika Srbija ima obavezu da poštuje Dejtonski sporazum, da garantuje Dejtonski sporazum, a Dejtonski sporazum ovako nešto ne bi dozvolio. Mi ćemo se svojih obaveza držati, sve nadležne službe će raditi svoj posao, građani Srbije mogu da budu mirni i sigurni, mi čuvamo stabilnost i bezbednost, a i građani okolnih zemalja mogu da budu mirni i sigurni zato što država Srbija, preko svojih službi, preko svojih ministarstava, čuva mir i stabilnost – poručio je ministar Vulin.