Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.09.2017.

UAE i Srbija unapređuju saradnju



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Đuma Rašid Al Daheri i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetili su danas pogon „Karađorđevo“ Vojne ustanove Morović.
 
Ministar i ambasador su se sastali sa upravom „Karađorđeva“, a potom obišli ergelu konja, u kojoj se, osim ostalih, nalazi i 15 konja iz donacije UAE.
 
Ministar Vulin je zahvalio prijateljima iz UAE koji su nas, kako je rekao, „obradovali još jednom donacijom“.
 
- Ovih 15 arapskih grla će svakako značiti našoj ergeli Karađorđevo, ali više od toga znači i dokaz našeg prijateljstva. U arapskoj tradiciji pokloniti nekome konja je velika stvar. Kada neko pokloni konja kojeg u arapskom svetu izuzetno poštuju, onda to uradi najvećem prijatelju. Poklonili ste mu nešto najdragocenije, hteli ste da pokažete koliki su prijatelji. Samim tim  i budućnost odnosa naših zemalja može da ide samo uzlazno i samo napred, izjavio je ministar odbrane.
 
Prema njegovim rečima, Srbija i UAE imaju izuzetnu saradnju u svim oblastima, i u ekonomiji i u politici i kada je reč o odnosima naših vojski.
 
-  Radujem se što će se to i nastaviti. Ovi konji će poslužiti našoj ergeli, a nadamo se da ćemo sa njima i u našu Gardu vratiti tradiciju konjičkih jedinica, da ćemo vratiti ono što je nekada krasilo srpskog oficira, kao i sećanje na to kako su nekada izgledale naše slavne konjičke jedinice, jer u istoriji srpske vojske konjica je oduvek bila važna i poštovana, od slavnih uspeha despota Stefana Lazarevića pa do srpske konjice u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. To je jedna lepa tradicija koju bi vredelo obnoviti a ova donacija će upravo tome i poslužiti, rekao je ministar Vulin.
 
 Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Đuma Rašid Al Daheri izrazio je zadovoljstvo što je danas obišao ergelu i konje i rekao da je reč o odličnoj vrsti arapskih konja.
 
- Ovo je dokaz o snažnoj i dubokoj saradnji dveju zemalja u svim oblastima i nadam se da ćemo tako i nastaviti te da ćemo još jednom ponoviti ovu posetu, rekao je ambasador UAE.
 
Ministra, ambasadora i njihove saradnike o stanju u Ergeli izvestio je upravnik radne jedinice „Ergela“ Karađorđevo Nebojša Zlatanović. On je rekao da su konji po dolasku bili 30 dana u karantinu i tokom tog perioda su obavljeni zdravstveni nadzori i brojne analize.