Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.09.2017.

Održana Šesta sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove




U Domu Narodne skupštine danas je održana Šesta sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove sa jednom tačkom dnevnog reda –  razmatranje informacija o radu Ministarstva odbrane za periode oktobar-decembar 2016. godine i januar-mart i april-jun 2017. godine.
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izložio je informacije o radu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za navedeni period i istakao da se ta institucija u izveštaju posebno bavila izradom strategijsko-doktrinarnih dokumenata jer iz njih sve proizilazi.
 
- Od tih dokumenata zavisi kakve ćemo odgovore dati, kako ćemo planirati našu odbranu, kakav ćemo budžet praviti, kakva će biti organizacija vojske u odnosu na ono što predvidimo u izradi strategijsko-doktrinarnih dokumenata, rekao je ministar odbrane.

Ministar Vulin je govorio i o značaju Vojske Srbije kada je reč o evropskim  integracijama,  o sprovođenju Nacionalnog akcionog plana Rezolucije 1325, kao i o međunarodnoj vojnoj saradnji i učešću Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u svetu.
 
Takođe, on je  istakao da finansiranje sistema odbrane funkcioniše u skladu s planom i napomenuo da je 2016. godine ostvaren utrošak budžeta od 99,08 odsto. Vulin je govorio i o ljudskim i materijalnim resursima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, o vojnom zdravstvu i odbrambenoj industriji koja je, prema rečima ministra odbrane, veoma značajna za razvoj zemlje te istakao da je Vlada Srbije prvi put izdvojila sredstva za pomoć u visini od 49 miliona evra.
 
Ministar je rekao da je apsolutno za povećanje plata u Vojsci Srbije, ali ne linearno. On je istakao da se lično zalaže da se na prvom mestu plata poveća podoficirima i vojnicima.
 
- Radimo na tome da povećamo dohotke, da rešavamo probleme stambenog zbrinjavanja i da povećamo privilegovan odnos u društvu prema pripadnicima Vojske Srbije i njihovih porodica, naglasio je Vulin.

Ministar odbrane je izjavio i da će MiG-ovi iz Rusije stići do kraja godine. Navodeći da od NATO bombardovanja Srbija nema nijednu eskadrilu MiG-ova 29, Vulin je istakao da naša država ima potrebu za njima još od 2000. godine.

- MiG-ovi su bili „nasušna potreba“ i pitam se zbog čega oni svih ovih godina nisu nabavljeni. Avioni MiG-29 stižu do kraja godine remontovani i ofarbani, istakao je Vulin.
 
Sednici su prisustvovali i državni sekretari u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i Bojan Jocić, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za budžet i finansije Radmila Jagodić, v.d. sekretara Ministarstva odbrane Zoran Lazić, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Duško Žarković i načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane brigadni general Mile Jelić.
 
Odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je na današnjoj sednici izveštaje o radu Ministarstva odbrane za navedene periode.