Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.08.2017.

Odbrana najbolji deo bilateralnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Denisom Kifom.



Budući da je reč o prvom zvaničnom susretu od postavljenja na dužnost ministra odbrane, Vulin je rekao da se nada nastavku uspešne saradnje imajući u vidu da je u pitanju jedna od značajnih partnerskih zemalja, a posebno zbog činjenice da su odnosi Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa.

Ministar Vulin i ambasador Kif saglasili su se da se kvalitetna saradnja u oblasti odbrane, koja je posebno intenzivna u vojnom obrazovanju, medicini, ali i u vojno-vojnim aktivnostima, temelji na tradicionalnom prijateljstvu dveju država koje ove godine obeležavaju 180. godišnjicu diplomatskih odnosa.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, te je ministar odbrane izneo spremnost Republike Srbije da sarađuje sa partnerima u borbi protiv svih oblika terorizma, opredeljena da u skladu sa svojim mogućnostima pruži aktivan doprinos globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u suprotstavljanju ISIL-u.

- Želim posebno da istaknem saosećanje koje je Srbija delila sa britanskim narodom u trenucima kada su teroristički napadi u Londonu poslali jasan signal da niko u Evropi ne može sa sigurnošću garantovati bezbednost svojim građanima, bez obzira na razvijenost, ekonomsku ili vojnu moć - rekao je Vulin i naglasio da Srbija neprestano apeluje na veće poverenje i razumevanje evropskih zemalja po svim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući i migrantsku krizu.



Govoreći o angažovanju Zajedničkih snaga vojske i policije, ministar Vulin je izneo njihove impresivne rezultate: ukupno sprečen prelazak oko 22.000 ilegalnih migranata do danas i hapšenje 150 lica zbog krijumčarenja ljudi.

Vulin je potvrdio da Srbija kao neutralna zemlja nastavlja da bude promoter stabilnosti u ovom delu Evrope, te je stoga i dalje čvrsto opredeljena za dijalog Beograda i Prištine, ali uz jasan stav i podršku EU u svim pitanjima od ključnog značaja:

- Verujemo da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan, sa pogledom u budućnost, što potvrđuje i inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM, istakao je ministar odbrane.

Ministar Vulin pozvao je ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva da u narednom periodu poseti Republiku Srbiju radi definisanja strateških smernica buduće saradnje.