Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.08.2017

Potvrda prijateljstva i nastavak saradnjeMinistar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom na poligonu Alabino kod Moskve, gde na poziv ruskog kolege prisustvuje završnici i svečanom zatvaranju ovogodišnjih „Međunarodnih vojnih igara“.

- Želim da se zahvalim Ruskoj Federaciji na načinu na koji je prihvaćena delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i odnosu prema našim vojnicima sve vreme boravka na „Tenkovskom biatlonu“. Ministar Šojgu je čovek koji iskreno voli Srbiju i koji je naš prijatelj. Naše dve zemlje se razumeju, poštuju i pomažu i ja sam iskoristio priliku da mu se još jednom zahvalim na principijelnoj poziciji Ruske Federacije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji i da ga zamolim da se nadalje nastavi sa takvom politikom. Preneo sam i lične pozdrave vrhovnog komandanta i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i poziv njegovom kolegi Vladimiru Putinu da zajedno sa nama iduće godine prisustvuje obeležavanju stogodišnjice proboja Solunskog fronta, vremena kada smo zajedno pobeđivali i kada smo se zajedno borili. Takođe, u ime vrhovnog komandanta i predsednika Aleksandra Vučića pozvao sam i ministra Šojgua da prisustvuje godišnjici oslobođenja Beograda 20. oktobra i da zajedno još jednom potvrdimo naše prijateljstvo, kako smo bili važni i hrabri u prošlosti i kako ćemo biti važni i hrabri u budućnosti – naglasio je ministar Vulin.


Na sastanku je potvrđena važnost opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, pre svega borbenim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, radi realizacije i unapređenja procesa obuke i jačanja njenih operativnih sposobnosti u suočavanju sa brojnim izazovima i pretnjama sve nestabilnijeg sveta.
 
Ministar Vulin je istakao da avioni MiG iz Ruske Federacije stižu po planu. Sve administrativne procedure su urađene i ruska i srpska strana su ispunile šta je dogovoreno, preostaju tehničke procedure. On je rekao da se nada da će  MiG-ovi stići do kraja godine, a posle toga i tehnika, koja će pripasti našoj Kopnenoj vojsci.

- Još jednom sam potvrdio našu principijelnu poziciju da ćemo biti i dalje vojno neutralni, kao što jesmo i da ćemo u svakoj našoj odluci voditi računa, naravno o interesima Srbije na prvom mestu, a interesi Srbije su da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom. Dok je Aleksandar Vučić vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije i dok sam ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO i neće biti član ni jednog vojnog saveza, baš kao što nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija se izborila za svoje pravo da odlučuje o svojim prijateljima, da odlučuje da sama bira svoj politički i vojni put, i tako će i nastaviti. Svojim domaćinima sam rekao da smo vojno neutralni, da nema govora da ulazimo u bilo kakav vojni savez, ni u NATO, ni u ODKB, i da ćemo svakako nastaviti da se ponašamo prijateljski i, naravno, u skladu sa našim intersima. Naš put, kada je reč o EU savršeno je jasan i ja sam to rekao, ali kada je vojno određenje u pitanju, ostajemo da budemo neutralni i tako će i biti – zaključio je ministar Vulin.

Vulin i Šojgu razgovarali su i o daljem unapređenju bilateralne vojne saradnje.

– Ubeđen sam da ćemo i ubuduće nastaviti sa razvojem obostrano korisne bilateralne vojne saradnje Srbije i Rusije koje brižljivo grade i čuvaju posebne odnose, definisane Deklaracijom o strateškom partnerstvu, čemu poseban pečat daju predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin – istakao je ministar Vulin i zahvalio Ruskoj Federaciji na razumevanju i podršci Srbiji da u svom najboljem interesu gradi odnose sa zemljama i na Istoku i na Zapadu.

Sastanku su prisustvovali i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Kopnene vojske Vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Moskvi pukovnik Budimir Gajić.