Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
09.08.2017.

Ministar Vulin u „Krušiku“



Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas privredno društvo HK „Krušik“ u Valjevu.


Tom prilikom, ministar odbrane sastao se sa generalnim direktorom Mladenom Petkovićem i rukovodstvom te fabrike odbrambene industrije, kao i sa predstavnicima sindikata, nakon čega su obišli pogon mehaničke obrade „Upaljačnica“.

Rukovodstvo „Krušika“ informisalo je ministra Vulina o stanju, postignutim rezultatima poslovanja, stepenu realizacije investicija koje su započete, planovima za budućnost, kao i o preduzetim merama koje se tiču bezbednosti zaposlenih koji obavljaju proizvodne procese.

Ministar Vulin je naglasio da je ukupna vrednost izvoznih ugovora Odbrambene industrije Srbije, zajedno sa SDPR-om, 754 miliona dolara i da će rast izvoza ove godine biti 20 procenata.


- Očekujemo da će namenska industrija Srbije nastaviti tako da se ponaša, nastaviti da proizvodi, nastaviti da radi, i baš primerom „Krušika“ pokazati da je moguće obnoviti ono što je bilo uništeno, da je moguće od sopstvenih sredstava proširiti proizvodnju, zaposliti radnike, pristojno platiti radnike, i u isto vreme konkurisati na svetskom tržištu. Odbrambena industrija Srbije pokazuje da je to moguće, a Vlada Republike Srbije će nastaviti politiku prošlog predsednika Vlade gospodina Vučića da intenzivno ulaže upravo u odbrambenu industriju Srbije. To jeste naša šansa, to jeste naš prostor, to je naša mogućnost da odgovorimo na potrebe svetskog tržišta i da na taj način ostvarimo značajno veće novčane prihode – istakao je ministar Vulin dodajući da je u ovom trenutku važno naglasiti da je sada prilika da ulažemo.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je svetsko tržište u ovom trenutku vrlo raspoloženo prema našem proizvodnom programu, a koliko će to dugo biti, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

- Na nama je da sada koristimo ovu priliku kada odbrambena industrija Srbije, zaista, na svetskom tržištu ima veliki prostor za svoje proizvode i da višak vrednosti, višak novca koji zarađujemo, ponovo uložimo u odbrambenu industriju da bi bila spremna za neke buduće događaje, neke buduće promene – zaključio je ministar Vulin.


Direktor Mladen Petković istakao je da „Krušik“ trenutno ima 2.640 zaposlenih, među kojima su i mladi inžinjeri, i trenutno je najbrojnija fabrika kada je reč o broju zaposlenih u odbrambenoj industriji Srbije.

- Od 2014. godine, pa do danas, zaposlili smo 1.500 novih radnika kako bi sve ugovorene obaveze ispoštovali u rokovima koji su predviđeni ugovorima. Trenutno imamo ugovorenih poslova za 276 miliona dolara i imamo uposlene kapacitete za celu 2017, 2018. i 2019. godinu. Kako sada stvari stoje, „Krušik“ će ove godine oboriti istorijski rekord kada je reč o obimu proizvodnje i izvozu, a po obimu izvoza premašiti za oko 80 miliona dolara – naglasio je Petković.