Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
18.07.2017.

Odlična saradnja sa Italijom



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ambasadorom Republike Italije Đuzepeom Mancom, koji mu je čestitao postavljanje na novu dužnost.

Ministar Vulin je izrazio zadovoljstvo što saradnja Srbije i Italije aktivno doprinosi ostvarivanju najznačajnijeg prioriteta Vlade Republike Srbije - ubrzanom priključenju Evropskoj uniji i što Italija pruža podršku Srbiji na evropskom putu.

- Naše dve zemlje ove godine obeležavaju 138 godina diplomatskih odnosa i pokazuju da je Republika Italija ne samo prijatelj već i strateški partner, a još jedan od dokaza naših bliskih odnosa je i prisustvo ministarke odbrane Pinoti na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića,  istakao je ministar Vulin.

Vulin je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostaju privrženi težišnim oblastima saradnje koje predstavljaju: školovanje i usavršavanje, zajedničko učešće u mirovnim misijama, vojno-vojna saradnja (obuka specijalnih jedinica i timova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, saradnja u oblasti vazduhoplovstva), obaveštajno-izviđačka delatnost i vojnomedicinska saradnja.

Saradnja će tokom 2017. godine biti dodatno unapređena učešćem na zajedničkim vežbama, a krunu saradnje svakako čini dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u UN misiji u Libanu, kao i zajedničko angažovanje u misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali), koje aktivno doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa.

- Posebno bih izdvojio vojnoekonomsku saradnju dve zemlje, a nedavne posete predstavnika kompanija „Bereta“ i „Leonardo“ još jedna su potvrda obostrane zainteresovanosti za unapređenje takve saradnje, rekao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je posebno izrazio zahvalnost na profesionalnom angažovanju pripadnika oružanih snaga Italije u sastavu KFOR.

- Raduje nas činjenica da u narednom periodu neće biti smanjivanja brojnog stanja pripadnika OS Italije u sastavu KFOR – čime se prepoznaje značaj situacije ne samo zbog mira na Kosovu, već i u čitavom regionu. Mi nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Mezohije, gde jedino KFOR prepoznajemo kao partnera i nosioca stabilnosti, naglasio je Vulin.

On je dodao da Srbija čini sve da ne dođe do stvaranja tzv. „vojske Kosova“, što smatramo flagrantnim kršenjem Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova.

U razgovoru o posledicama migrantske krize sagovornici su se saglasili da svi događaji u proteklom periodu jasno ukazuju da se jedino zajedno možemo boriti protiv terorizma i ostalih asimetričnih bezbednosnih pretnji koje ne poznaju granice.

Ministar Vulin preneo je ambasadoru nameru da u narednom periodu dodeli spomen medalju prethodnom komandantu KFOR general-majoru Guljermu Luiđiju Miljetiju, za njegov doprinos tokom mandata u KFOR.