Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.07.2017.

Zajedničko bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2017“



Na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, od 11. do 25. jula izvode zajedničko bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru sa raketnim sistemima za protivvazduhoplovna dejstva.

Zajedničko bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2017“
Cilj gađanja, na kome učestvuje više od 70 pripadnika naše vojske, većinom iz sastava 250. raketne brigade za PVD RV i PVO, je podizanje nivoa sposobnosti jedinica RV i PVO za zaštitu vazdušnog prostora. Raketaši Vojske Srbije izvešće bojno gađanje raketnim sistemima „NEVA“ i „KUB“. 

Prema rečima zastupnika komandanta 250. raketne brigade za PVD pukovnika Milana Popovića, dolasku na poligon „Šabla“ prethodile su planske konferencije, kao i individualne i kolektivne pripreme, a transport ljudstva i sredstava odvijao se kopnenim i vazdušnim putem. 

Zajedničko bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2017“

- Trenutno smo u fazi priprema sredstava raketne tehnike, pre svega raketa, za realizaciju gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. Kruna osposobljavanja svakog raketaša je gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru, a u Republici Srbiji, u ovom trenutku, ne postoji poligon koji može da odgovori bezbednosnim zahtevima za realizaciju ovog zadatka. To je jedan od osnovnih razloga zašto smo se opredelili za korišćenje ovog poligona, koji je relativno blizu našoj zemlji – naglasio je pukovnik Popović.

Govoreći o saradnji sa vazduhoplovnim snagama Republike Bugarske, pukovnik Popović podseća da je ona započeta na inicijativu naše vojske 2010. godine, kada je i izvršeno i prvo gađanje na „Šabli“, a ovogodišnje gađanje četvrti je zajednički susret srpskih i bugarskih raketaša. 

Zajedničko bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2017“

- Kroz planske procese i niz zajedničkih gađanja uspostavili smo dobru međuarmijsku, ali i ličnu saradnju, koja je krunisana činjenicom da se priprema za gađanje odvija na najbolji mogući način – zaključuje pukovnik Popović. 

Na poligonu bugarske armije “Šabla“ na obali Crnog mora nedaleko od Varne, pripadnici RV i PVO Vojske Srbije uspešno su izvodili gađanja 2010, 2011. i 2013. godine.