Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.04.2017.

Dodeljene nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat i doktorsku disertaciju



Ministar odbrane Zoran Đorđević uručio je danas u Domu Vojske Srbije Godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju, magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Za najbolji naučnoistraživački projekat proglašen je projekat „Istraživanje mogućnosti unapređenja protivavionskog sistema BOFORS“, čiji je rukovodilac vojni službenik Nikša Žegarac, diplomirani  inženjer Vojnotehničkog instituta dok je za najbolju doktorsku disertaciju izabran rad „Procena kvaliteta slike i videa kroz očuvanje informacija o gradijentu“, autora potpukovnika dr Bobana Bondžulića iz Vojne akademije.

Ministar odbrane Zoran Đorđević čestitajući dobitnicima istakao je da su one simboličan vid priznanja za predan rad i podsticaj su ostalim istraživačima da svojim naučnim radovima doprinesu razvoju i unapređenju odbrambenih potencijala Republike Srbije i napretku našeg društva u celini.

- Tokom 2016. godine učinjeni su značajni koraci u pravcu razvoja odbrane, a današnja svečanost je prilika za osvrt na najznačajnije rezultate. Projektovanje modernog naoružanja i vojne opreme, kao i njihova proizvodnja, direktan su rezultat naučnoistraživačkog rada. U 2016. godini, realizovano je ukupno 115 zadataka iz oblasti osnovnih, primenjenih i razvojnih istraživanja, rađeno je na 76 zadataka verifikacionih i završnih ispitivanja, a u upotrebu je uvedeno 10 sredstava iz razvoja – naglasio je ministar odbrane podsećajući da su istraživači iz Ministarstva odbrane aktivno i zapaženo učestvovali na manifestacijama u domaćem i međunarodnom naučnom prostoru.

Ministar Đorđević je rekao da Ministarstvo odbrane implementira naučne standarde i kriterijume koje je propisalo ministarstvo nadležno za nauku, čime su stvoreni uslovi za integraciju vojne naučnoistraživačke delatnosti u naučnoistraživački sistem naše zemlje.

- Šest naših obrazovnih i naučnostraživačkih organizacija akreditovano je u skladu sa republičkim propisima, a izmenama republičkog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti prepoznate su specifičnosti te delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije koja su dodatno osnažena izmenama 2015. godine – naglasio je ministar Đorđević dodajući da Ministarstvo odbrane trenutno intenzivno radi na podzakonskim aktima kojima će se regulisati oblast naučnoistraživačke delatnosti u sistemu odbrane.

Za dodelu Godišnje nagrade za 2016. godini prijavljena su tri naučnoistraživačka projekta i osamnaest doktorskih disertacija koje je razmotrila Komisija za izbor predloga radova za dodeljivanje godišnje nagrade, u organizaciji Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane.