Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.01.2017.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost




Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedavao je sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost održanoj danas u Generalštabu, u kasarni „Banjica 2“.
 
Sednici su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, direktor policije Vladimir Rebić i direktori bezbednosnih službi.
 
Predsednik Nikolić je rekao da su razgovarali o aktuelnoj situaciji izazvanoj povratkom voza na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica,  uzrocima, posledicama i narednim koracima naše države povodom tog događaja.
 
– Imali smo veliki izazov u kome smo premijer i ja odlučili da zaustavimo putnički voz koji je predstavljao veliki problem za Evropsku uniju, SAD i privremene institucije u Prištini. Juče je prekršeno nekoliko sporazuma postignutih u Briselu, među kojima je i onaj da specijalne jedinice ROSU bez odobrenja NATO-a i lokalne zajednice ne mogu da se pojave na teritoriji severno od Ibra. Sve je bilo na ivici velikog sukoba, izjavio je predsednik Srbije i naglasio da će se svaki sledeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, završiti loše.  
 
Prema njegovim rečima država Srbija je spremna da spreči ubistva i bilo koji način proterivanja Srba sa KiM, ako to neko izazove.
 
– Mi nikada nećemo izazvati sukob, niti ćemo ga otpočeti, ali smo država koja svoj narod i svoju teritoriju mora da štiti. Moja sugestija je bila je da u Briselu od sada pregovaramo isključivo o tome kako će taj voz da prođe. Sve ostalo je bespredmetno, jer ako nema slobode kretanja onda o kakvoj zapadnoj civilizaciji mi uopšte razgovaramo, naglasio je predsednik Nikolić.