Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
11.01.2017.

Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ stigla u Kraljevo



U Domu Vojske u Kraljevu, u  prisustvu  brojnih gostiju, otvorena je izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“. Izložbu, koja za Srbiju ima veliku istorijsku i kulturološku vrednost, zajedno su priredili Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije i Narodni muzej Čačak.
 
Kraljevčani će biti u prilici da pogledaju kolekciju od 25 domaćih i 16 stranih odličja vojvode Bojovića, koju je Kosta Rakić čuvao 56 godina i nedavno predao u amanet srpskom narodu, a na trajno čuvanje predsedniku Republike. U zbirci su domaća i inostrana priznanja koja su Petru Bojoviću dodelile gotovo sve važnije evropske zemlje. Tu su Karađorđeve zvezde sa mačevima Prvog reda iz 1933. godine, Ordeni Francuske legije časti svih redova, ali i vojvodine sablje i uniforme iz Narodnog muzeja Čačak. Autor izložbe je kustos Narodnog muzeja Čačak Radivoje Bojović.
 
 Nakon premijernog otvaranja izložbe u zgradi predsednika Republike, postavka je gostovala u beogradskom Domu Vojske, Narodnom muzeju u Kragujevcu, Narodnom muzeju u Čačku i Domu Vojske Srbije u Nišu.
 
Kraljevčani će izložbu moći da pogledaju do 25. januara.