Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.08.2016.

Obeležen Dan avijacije u vazduhoplovnim brigadama Vojske Srbije



Obeležen Dan avijacije u vazduhoplovnim brigadama Vojske SrbijeVojničkim svečanostima na aerodromima „Batajnica“ i „Lađevci“ danas su pripadnici 204. i 98. vazduhoplovne brigade svečano obeležili Dan roda avijacije i krsnu slavu vazduhoplovaca.

Svečanosti na aerodromu „Batajnica“prisustvovali su komandant RV i PVO general-major Ranko Živak sa saradnicima, komandanti jedinica RV i PVO, penzionisani komandanti i nekadašnji pripadnici 204. vazduhoplovne brigade, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve i drugi mnogobrojni Obeležen Dan avijacije u vazduhoplovnim brigadama Vojske Srbijegosti i prijatelji jedinice.

General-major Živak je istakao da je razvoj naše avijacije uvek bio uslovljen nizom društvenih, istorijskih i naučnotehnoloških faktora koji su periodično i snažno podržavali razvoj i usmeravali je u neslućene visine, ali su u najtežim periodima naše istorije dovodili u pitanje njen opstanak.

– Kao izrazito tehnički rod, avijacija je sinonim za visoku tehničku ispravnost, visok nivo tehničkih i stručnih znanja njenih Obeležen Dan avijacije u vazduhoplovnim brigadama Vojske Srbijepripadnika, disciplinu u izvršavanju letačkih zadataka i posvećenost profesiji. To zahteva kontinuiran rad, učenje, uvežbavanje i požrtvovanje, kako na simulatorima i poligonima na zemlji, tako i u vazduhu, u avionima i helikopterima. Posle dugog niza godina i decenija iščekivanja boljih vremena i neprekidnih napora da se spreči pad stečenih sposobnosti, nalazimo se u početnoj fazi uzlazne linije. U godini između dva praznika naša avijacija je brojnija za dva nova transportna helikoptera Mi17, čime su značajno povećani naši transportni kapaciteti i mobilnost snaga. Jedan broj naših letelica je na remontu, a očekujemo i nabavku 14 aviona „Lasta“, čime će se slika našeg vazduhoplovstva znatno izmeniti. To pokazuje da je državno rukovodstvo prepoznalo nužnost opremanja našeg vazduhoplovstva, ali i da ima poverenja u našu profesionalnu stručnost i znanje – rekao je general-major Ranko Živak.

Obeležen Dan avijacije u vazduhoplovnim brigadama Vojske SrbijePovodom 2. avgusta Dana roda avijacije i Svetog Ilije, krsne slave 204. vazduhoplovne brigade, na aerodoromu Batajnica održana je i svečanost osvećenja dva nova helikoptera.

Svečanosti na aerodromu „Lađevci“ prisustvovali su zamenik komandant RV i PVO brigadni general Duško Žarković, načelniici Raškog i Moravičkog upravnog okruga Nebojša Simović i Slobodan Jolović, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, predstavnici jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih samouprava, MUP-a, SPC i drugih institucija i organizacija.

Zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Duško Žarković se u svom Obeležen Dan avijacije u vazduhoplovnim brigadama Vojske Srbijeobraćanju osvrnuo na istorijat avijacije u Srbiji i tom prilikom naglasio da su junačka dela pilota, patriotizam i hrabrost inspiracija sadašnjim i budućim generacijama vazduhoplovaca kako se čuva i gradi čast profesije i kako se voli i brani otadžbina.

General Žarković je odao priznanje pripadnicima roda avijacije za uložene napore i postignute rezultate u obuci, održavanju tehnike i izvršavanju svakodnevnih zadataka, a najistaknutijim pojedincima uručio priznanja i nagrade.

Pripadnici 98. vazduhoplovne brigade prigodno su obeležili krsnu slavu avijatičara, a za gosti i građane Kraljeva pripremljen je i prikaz sredstava ratne tehnike brigade.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA