Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.07.2016.

Premijer Vučić u poseti Specijalnoj brigadi Vojske Srbije



Premijer Vučić u poseti Specijalnoj brigadi Vojske SrbijePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetili su danas Specijalnu brigadu Vojske Srbije, u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Tokom predstavljanja Brigade, prikazana je sposobnost njenih pripadnika kroz borilačke veštine, dejstvo na teroriste u otetom vozilu i oslobađanje talaca i dejstvo na teroriste u zaposednutoj zgradi. Prikazan je i taktičko-tehnički zbor sredstava i naoružanja i vojne opreme.

Premijer Vučić je pohvalio spremnost pripadnika Specijalne brigade da reaguju u Premijer Vučić u poseti Specijalnoj brigadi Vojske Srbijeveoma teškim uslovima i izvedu najteže i najzahtevnije vežbe „bez strunjača, ne žaleći i ne štiteći sebe“.

- Oni su dobro obučeni za zaštitu, čuvanje i odbranu naše zemlje. Uz to, prikazali su i opremu, najnovije puške 5,65mm i 6,5mm, to je novi američki kalibar, nova američka modularna puška koju bi do kraja marta trebalo da uvedemo u naoružanje ove brigade, rekao je Vučić.

On je istakao da postoji dogovor za prijem novih 200 pripadnika u Specijalnu brigadu, jer „želimo da imamo 1500 najobučenijih vojnika i isto tako značajan broj veoma obučenih policajaca“.

Premijer Vučić u poseti Specijalnoj brigadi Vojske Srbije- Oni su u svakom trenutku spremni da prihvate i odgovore na svaki udar na Republiku Srbiju, ne samo na borbu protiv terorizma. Tih 1500 vojnika biće i najsavremenije opremljeni i nijedan vojnik u svetu neće biti bolje opremljen od njih, poručio je premijer.

Vučić je naveo i da će pojačavati rad naših bespilotnih letelica koje će za godinu dana uspeti i da naoružaju.
- Kupujemo i nove helikoptere posle tek pristiglih ruskih transportnih. Kupićemo nemačko-francuske erbasove helikoptere, a onda ćemo preći na nabavku i opremanje borbene avijacije. Očekujemo nastavak saradnje i sa zapadnim zemljama i Ruskom Federacijom. Napomenuo bih da smo uspostavili ozbiljnu saradnju sa kineskim prijateljima i danas smo imali prilike da vidimo donaciju NR Kine od 24 čamca za po 15 pripadnika Brigade, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, spremni smo da odgovorimo svim izazovima kako bismo pokušali da uvek zaštitimo našu zemlju. On je Premijer Vučić u poseti Specijalnoj brigadi Vojske Srbijedodao da je veoma ponosan na našu vojsku i policiju jer „nikada bolje nisu sarađivale“ i dodao da će zajednički raditi u odbijanju i terorističkih i ostalih potencijalnih napada na Srbiju. Vučić je poručio i da će ministar odbrane danas obići angažovane vojne i policijske snage koje zajednički izvršavaju zadatke na zaštiti državnih granica.

Odgovarajući na pitanje novinara o materijalnom stanju pripadnika Vojske Srbije, premijer je najavio „skromno popravljanje“ njihovog materijalnog položaja do kraja godine.

- Povećaćemo im platu i poboljšati opremu. Oni se i tome veoma raduju. Svakoj mašini, čamcu, novom borbenom vozilu, avionu ili helikopteru. Posle 35 godina smo kupili helikoptere. Zanavljamo opremu, proizvodimo najmodernije puške, rešili smo problem sa cevima za pištolj u „Zastavi“. Vojnici su odgovorni ljudi, a mi imamo novac za povećanje njihovih plata, rekao je Vučić.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA