Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.07.2016.

Pripreme srpskih pontoniraca




Na Dunavu nadomak Surduka, 86 izabranih pontoniraca koji čine tim Vojske Srbije svakodnevno trenira kako bi na predstojećim Međunarodnim armijskim igrama u Ruskoj Federaciji što dostojanstvenije reprezentovali i državu, i vojsku, i jedinicu.

 Ekipu čine pontonirici svih specijalnosti Prvog, uz deo iz Drugog ponto-nirskog bataljona Rečne flotile, iz šabačke kasarne „Cerski junaci” i novosadske „Aleksandar Berić”, i izabrani ronioci 93. ronilačke čete. U okviru 23 takmičarske discipline igara, od 30. jula do 13. avgusta, oni će prvi put učestvovati u discipli-ni pod nazivom „Otvorena voda”, koja se održava u mestu Murom, na reci Oka.

– Takmičenje je izuzetno zahtevno. Čini ga više povezanih štafetnih aktivnosti na obali i reci, uz angažovanje inžinjerijskog odeljenja u ulozi izviđačke patrole, upotrebe teškog dozera, amfibijskih transportera. Sledi formiranje odeljenske skele od tri, koja narasta na vodnu od devet i četnu od 18 članaka. Sve treba obaviti stručno, profesionalno, uz poštovanje postojećih pravilskih odredaba, naročito mera bezbednosti i u što kraćem vremenu. Sve se boduje – pojašnjava prekaljeni pontonirac major Branko Popović, komandir pontonirske čete.

Postati član ekipe srpskih pontoniraca nije bilo ni jednostavno, ni lako. Izabrani su oni najosposobljeniji, najnapredniji, najuspešniji i najodvažniji. Pored „prve postave”, ekipu čini i određen broj rezervnih takmičara, tehničkog i ostalog pomoćnog osoblja, koje će opsluživati takmičarski deo.

Iako termometarska skala ovih dana premašuje trideseti Celzijusov podeljak, a sparina i visoka vlažnost dodatno otežavaju i sam boravak uz vodu, pontonirci vremenske neprilike gotovo i ne primećuju. Brišu tek znoj sa lica i ne žale se. Sa krajnjom preciznošću, pridržavajući se propisanih mera sigurnosti, uvežbavaju zahtevne radnje u sastavljanju i rastavljanju pontonskih skela, ukrcaju i iskrcaju tehnike, plovidbi. Ponavlja se i uvežbava radnja po radnja, korak po korak. Za sada bez štoperice, a i to će uskoro doći na red.

Za to vreme posade tri amfibijska transportera rade sinhronizovano, poput vrhunskih takmičara u sinhronom plivanju. Pokret, priprema rampi, utovar vozila, ulazak u vodu, plovljenje, izlazak iz vode i istovar. Pa, sve ispočetka.

– Naši pontonirci su veoma dobri profesionalci. Ipak, takmičenje je takmičenje. Ništa ne sme da se prepusti slučaju. Jednostavno, moramo raditi kao najsloženiji satni mehanizam. Jedino ćemo na taj način dostojno reprezentovati i državu, i vojsku, i našu jedinicu. To nam je cilj – kaže komandant Prvog pontonirskog bataljona potpukovnik Siniša Marinković, rukovodilac takmičarske ekipe, dodajući kako su pored stručnih, u planu i psihološke pripreme, te da se svakodnevno analiziraju ostvareni rezultati, uočavaju i otklanjaju slabosti, razrađuje i dogovara takmičarska taktika.

Tako svaki dan, sve do 8. jula, jer već dvadeset prvog naši takmičari kreću na put. A, na put do daleke Rusije, Moroma i Oke srpski pontonirci, pored neospornog znanja, stručnosti, iskustva, poneće zasigurno i mnogo takmičarskog duha, volje i želje za uspehom.

– Sigurni smo da ćemo dostići nivo osposobljenosti koji nam, na ovom velikom i značajnom međunarodnom takmičenju, obezbeđuje učešće rame uz rame sa pontonircima ruske i kineske vojske, na primer, te da ćemo u pravom svetlu i na dostojan način reprezentovati Srbiju i Vojsku Srbije – uveravaju srpski pontonirci koji, i pored učešća takmičara pripadnika daleko većih i brojnijih svetskih vojnih sila, potajno priželjkuju barem jednu od medalja.


 GRAD NA RECI

Murom, grad u Vladimirskoj oblasti sa oko 120.000 stanovnika, smešten je duž leve obale reke Oke, udaljen od Moskve oko trista kilometara. U 9. veku označavao je najistočnije naselje Istočnih Slovena u zemlji ugro-finskog naroda zvanog Muromi.
Reka Oka, desna pritoka reke Volge, duga je oko 1.500, a u svom najširem delu široka dva i po kilometra. Teče kroz sedam oblasti Centralnog federalnog okruga – Orlovsku, Tulsku, Kalušku, Moskovsku, Rjazanjsku, Vladimirsku i Nižnjenovgorodsku.

TAKMIČARSKA TEHNIKA

– Ovde treniramo na našoj pontonirskoj tehnici, pontonskom parku PMP M71 i amfibijskim transporterima PTS, koji broje dobrano starosnih godina. Na samom takmičenju preuzimamo pontonsku tehniku ruskih oružanih snaga, pontonske parkove PMP 2005, slične našoj, ali daleko savremenije i naprednije. Kada je u pitanju rukovanje i ne razlikuje se previše od naše tehnike, pa to neće predstavljati nepremostivu poteškoću za naše takmičare. Ipak, u Rusiji ćemo, pre samog takmičenja, imati dovoljno vremena i uslova da se radimo i uvežbavamo i sa tom tehnikom – kaže potpukovnik Marinković.

Budimir M. POPADIĆ