Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.06.2016.

Info dan o NATO programu Nauka za mir i bezbednost




U  Domu Garde na Topčideru danas je održan "Info dan" NATO programa "Nauka za mir i bezbednost" u organizaciji Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Ministarstva odbrane Srbije i NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Skupu su prisustvovali državni sekretar Nenad Nerić, direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima pukovnik dr Katarina Štrbac, šef NATO vojne kancelarije za vezu brigadni general Ćezare Marineli, predsedavajući NATO kancelarije na nauku i tehnologiju general-major Alberto Usinijo, viša savetnica NATO programa za mir i bezbednost Deniz Juksel Beten, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici drugih državnih institucija.

Otvarajući skup, državni sekretar Nerić istakao je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspolažu značajnim naučnoistraživačkim kapacitetima čija je osnovna funkcija jačanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti vojske, ali i društva u celini.

 - Naše naučnoistraživačke ustanove teže da idu u korak sa vremenom, naročito danas kada su razmena informacija, tehnologije i naučno povezivanje ključne za napredak jedne zemlje.  Zbog toga smo se opredelili da organizujemo današnju aktivnost uz pomoć NATO kancelarije u Srbiji, a očekujem da tokom današnjeg susreta usaglasimo sadržaje i korake ka uspostavljanju funkcionalne podrške naučnoistraživačkih projekata u Ministarstvu odbrane, sa posebnim akcentom na perspektive šire podrške i saradnje sa NATO programom Nauka za mir i bezbednost i NATO Organizacije za nauku i tehnologiju – naglasio je Nerić.

Prema njegovim rečima, današnji skup je prilika da se upoznamo sa mogućnostima za učešće u naučnostraživačkim projektima koji se finansiraju kroz organizacije i projekte NATO. On je dodao da će danas biti predstavljeni načini izrade relevantnih, održivih projekata uz pomoć mehanizama pronalaženja partnera u srodnim institucijama drugih zemalja, a, takođe, saznaće se više i o vrstama projekata dugoročnog i kratkoročnog karaktera, kao i modalitetima njihovog iniciranja.

- Učešće u ovim projektima nesumnjivo poboljšava uslove rada istraživača koji bi lakše sticali važna iskustva kroz saradnju sa drugim zemljama u naučnoistraživačkim oblastima od interesa za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije – zaključio je državni sekretar.

U nastavku skupa, viša savetnica NATO programa za mir i bezbednost Deniz Juksel Beten predstavila je program i njegove ciljeve, posebno se osvrnuvši na mogućnosti koje pruža, perspektive i mehanizme pristupanja programu. Ona je istakla da je u okviru ovog vida saradnje u Srbiji aktivno šest projekata, posebno ukazujući na njihov značaj za mlade naučnike.

U svom obraćanju, predsedavajući NATO Organizacije na nauku i tehnologiju general-major Alberto Usinije, uz predstavljanje rada kancelarije koju predstavlja, istakao je značaj transfera znanja na svim nivoima, vrednosti partnerstva i umrežavanja u cilju dobijanja neophodnih informacija u naučnoistraživačkom procesu, kao i značaj podsticanja kulture inovacija.

Završni deo današnjeg skupa bio je posvećen prezentaciji najznačajnijih naučnoistraživačkih projekata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA