Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.06.2016.

Novi helikopteri za Vojsku Srbije




Predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar pravde Nikola Selaković, zamenik načelnika Generalštaba general- potpukovnik Jovica Draganić i komandant RViPVO general-major Ranko Živak, sa saradnicima, prisustvovali su danas primopredaji helikoptera Mi-17 između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ruske Federacije na aerodromu „Nikola Tesla“.

Tom prilikom, general Živak je istakao da je danas veliki dan za RV i PVO Vojske Srbije, jer je posle više decenija izvršena isporuka dva helikoptera Mi-17 V5 koji su izuzetno značajni u aspektu povećanja transportnih kapaciteta važnih za izvršenje redovnih zadataka Vojske Srbije, kao i za podršku civilnim strukturama.

- Važno je i za naše ljude, koji su izuzetno zadovoljni, jer vide da se nešto menja na bolje, da se proces opremanja nastavlja i on će se i dalje odvijati u skladu sa našim potrebama i mogućnostima – naglasio je komandant RVi PVO dodajući da je određen broj pripadnika iz letačkog i tehničkog sastava obučen za upotrebu i eksploataciju tih vazduhoplova, kao i da su obezbeđeni svi uslovi da ti helikopteri posle prijema i tehničkih proba budu uvedenu u naoružanje i dalje korišćenje u RViPVO naše vojske.

Prema rečima premijera Vučića, današnja isporuka je vredna 25 miliona i 349 hiljada evra, sa svim rezervnim delovima, a iako je reč o veoma skupoj investiciji, ovi vazduhoplovi će značajno unaprediti kapacitete transportne avijacije. Premijer Vučić je zahvalio Ministarstvu odbrane, Jugoimportu SDPR i SMATSA-i, kao i svima koji su pomogli pri kupovini tih vazduhoplova.

- Zahvalan sam i ponosan na ove ljude jer sam kod njih video sreću i zadovoljstvo, jer su posle 36 godina, dobili nove helikoptere u transportnoj avijaciji. Biću otvoreniji od generala Živaka, koji je skroman i koji kaže da moramo da pratimo svoje mogućnosti, ali snažnija srpska ekonomija moći će da jača srpsku Vojsku i to je ono što će biti trend u narednom periodu – istakao je premijer Vučić dodajući da se ulažu napori da se do kraja godine popravi i položaj pripadnika Vojske Srbije u vidu povećanja njihovih primanja.

Govoreći o planovima opremanja RViPVO, premijer Vučić je, ocenjujući stanje lovačke avijacije kao kritično, najavio da se i u tom domenu očekuju poboljšanja i da će već u budžetu za 2017. godinu planirati značajnija sredstva za lovačku avijaciju, a reč je, uglavnom o vazduhoplovima tipa MiG 29 M2.

-Što se tiče borbene avijacije, tu je nešto bolja situacija, kada je reč o borbenim helikopterima, „Orlu“, „Galebu“, gde imamo problema sa rezervnim delovima i ubojnim sredstvima, ali tu situaciju nastojimo da popravimo.  Što se tiče protvvazduhoplovne odbrane i radarskih sistema, moraćemo da nabavimo trodimenzionalne radare VOJIN i da unapredimo i usavršimo našu protivvazduhoplovnu odbranu raketama srednjeg dometa i verujem da ćemo za sve to imati snage naredne tri godine – ocenio je predsednik Vlade dodajući da resursi lovačke avijacije ističu 2018. i 2019. godine, pa se mora krenuti u remont i produženje roka trajanja.

Vojska Srbije, istakao je premijer Vučić, biće opremljenija i modernija, a tokom naredne godine, kako je najavio, planira se uvođenje u upotrebu sistema NORA, Lazar 3, kao i nabavka najsavremenije opreme za 1500 vojnika.

- U ovakvim savremenim okolnostima mi moramo da vodimo računa o bezbednosti naše zemlje – poručio je premijer Vučić.
Rotori na helikopterima biće postavljeni u narednih nekoliko dana, a 1. i 4. jula biće izvršeni probni letovi, posle čega ulaze u redovno naoružanje Vojske Srbije.

Odgovarajući na novinarska pitanja, general Živak je istakao da su, kada je reč o pomoći civilnom stanovništvu, projektovani transportni kapaciteti osam transportnih helikoptera.

- Imamo šest transportnih helikoptera Mi 8 i oni su na zalasku karijere, starosti 35 godina, a sada smo dobili dva nova. Naš plan i procena je da to bude od šest do osam helikoptera po dinamici koja bude moguća. Trenutno radimo remont dva transportna vazduhoplova u inostranstvu koja će da doprinesu, kako povećanju transportnih kapaciteta unutar zemlje, kako i za potrebe podrške naših snaga koje se nalaze u okviru mirovnih operacija, pre svega o avionu AN 26 – naglasio je general Živak.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA