Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.06.2016.

Impresivni rezultati rezervnog sastava na obuci i gađanju



Rezervni pripadnici mehanizovanog bataljona Bačke brigade realizovali su na automatizovanom tenkovskom strelištu „Orešac“ kombinovano gađanje ciljeva iz spregnutog mitraljeza i topa 20 milimetara na borbenom vozilu pešadije BVP M-80.

Ocenjujući postignute rezultate, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević istakao je veliki značaj vežbe i gađanja ne samo za profesionalne pripadnike Vojske Srbije, već i za pripadnike rezervnih jedinica, koji veoma dugo nisu realizovali sličnu aktivnost.

- Posle nekoliko dana koje su rezervisti proveli u kasarnama, na realizaciji intenzivne obuke, možemo reći da smo u Komandi za obuku zadovoljni njihovim zalaganjem. Iako su svi oni svojevremeno odslužili vojni rok, prošlo je dosta vremena od kad su nosili uniformu. I pored toga bili su veoma uspešni na gađanju ličnim automatskim naoružanjem, podsetili su se na gađanje tromblonom, minobacačem i fagotom.


General Radivojević je naglasio značaj rezervnog sastava Vojske Srbije i istakao:

- Uspeli smo da samo godinu dana od formiranja tih rezervnih sastava realizujemo ovako značajnu aktivnost, da proverimo njihovu obučenost u izvršavanju gađanja, najsloženijeg dela obuke— rekao je general Radivojević.

Komandant mehanizovanog bataljona Bačke brigade major Dejan Stolić rekao je da su rezervisti mehanizovane čete, koji su realizovali odeljensko bojevo gađanje, dokazali da su tokom kratkotrajne intenzivne obuke osposobljeni za izvršavanje i tako složenog zadatka kakvo je kombinovano gađanje na „rednom broju 2“.

– Ono što nas je od početka vežbe impresioniralo jeste zalaganje svih pripadnika bataljona i njihova motivisanost za realizaciju i najsloženijih radnji. Ništa im nije bilo teško, vrlo brzo su se prisetili svih taktičkih radnji specifičnih za najvažnije specijalnosti, poput nišandžija i vozača BVP. Gađanje pištoljem realizovano je za vrlodobru ocenu, a sličan uspeh postignut je i tokom realizacije drugih vojničkih aktivnosti, poput maskiranja, strojeve obuke i taktičkih radnji pojedinca, grupe i tima — rekao je major Stolić.

Rezervisti Ištvanović Damir, Rudinski Mladen, Remeš Damir i Sadović Kristijan uglas navode da im je učešće na vežbi veoma značajno iskustvo, a da je današnje gađanje najbolji deo obuke.

Na Dunavu kod Begeča u toku je obuka rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile. Tokom obuke, kojom rukovodi komandir pontonirske čete kapetan Marko Radojčić realizuju se teme individualne i kolektivne specijalističke obuke pontonirskih specijalnosti – poslužilaca pontona, vanbrodskih motora i vozača-poslužilaca.

Iako su svi vojnici iz rezervnog sastava odslužili vojni rok u pontonirskim jedinicama prvi put nalaze se na ovakvom vidu obuke i vojne vežbe.

– Pripadnici rezervnog sastava su mlađe starosne dobi, imaju veoma dobro predznanje stečeno prilikom odsluženja vojnog roka i izuzetno su motivisani za rad. To se vidi i kako, gotovo rutinski, na sredini reke vrše rasklapanje skele nosivosti 80 tona na dve, i obrnuto. Naša pontonirska jedinica u potpunosti može da računa na svoje rezerviste – kaže kapetan Radojčić.


photoFOTOGALERIJA