Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.05.2016.

Taktička vežba sa bojnim gađanjem „Plavi delfin 2016“



Taktička vežba sa bojnim gađanjem „Plavi delfin 2016“U okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“ pripadnici Rečne flotile danas su na Privremenom artiljerijskom poligonu „Titel“ izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem pod nazivom „Plavi delfin 2016“. Proigravajući sekvencu zaštite unutrašnjeg plovnog puta i podrške dejstvima sopstvene pešadije, združenim protivbrodskim artiljerijskim i mitraljeskim dejstvima, nišandžije na brodskim protivavionskim topovima izvršili su zajednička gađanja ciljeva na vodi, uz obalu i na kopnu uz istovremeno angažovanje grupe brodova što iziskuje vrhunsku obučenost ne samo nišandžija već celokupne posade broda. Ronioci 93. ronilačke čete, angažovani tokom vežbe na izviđanju plovnog puta i ostvarivanja kontakta sa neprijateljem, prikazali su spasavanje iz rečnih talasa ranjenog člana posade broda.

Vežbu, kojom je rukovodio kapetan bojnog broda Venko Mehandžiski načelnik štaba Taktička vežba sa bojnim gađanjem „Plavi delfin 2016“Rečne flotile, sa palube komandnog broda „Kozara“ pratili su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i deo starešina iz rukovodstva komadno-taktičke vežbe „Morava 2016“.

- Današnjom vežbom prikazani su podrška Kopnene vojske i izvođenje napadne operacije u sklopu unutrašnjih plovnih puteva. Taktički rad svih brodova i posada u sastavu Rečne flotile bio je vrlo dobar. Kao lice iz rukovodstva vežbe „Morava 2016“, u potpunosti sam zadovoljan viđenim i s ponosom ističem da je celokupna vežba izvedena vrlo dobro. Rekao je brigadni general Marinko Pavlović načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije.

Nakon uspešno izvedenih gađanja, uvežbavanje pripadnika Rečne flotile nastaviće se četrdesetak kilometara uzvodno rekom Tisom na poligonu „Taraš“ u blizini Zrenjanina.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišao je danas, u rejonu Deliblatske peščare, pripadnike Specijalne brigade koji izvode sadržaje taktičke obuke i deo jedinica Garde koje se nalaze na pokretnom logorovanju.

O realizaciji aktivnosti u svojim jedinicama načelnika Generalštaba upoznali su komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković i komandant logorske prostorije na kojoj je razmešten deo jedinica Garde major Marko Marjanović.

General Diković je stekao neposredan uvid u realizaciju taktičke obuke ovih jedinica i istakao značaj obuke u terenskim uslovima.

I ostale komande i jedinice Vojske Srbije nastavile su da rešavaju zadatke po scenariju vežbe „Morava 2016“.

Na poligonu „Pešter“ pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske, Mešovite artiljerijske brigade i Specijalne brigade vrše uvežbavanja taktičkih radnji i postupaka za realizaciju vežbe „Izvođenje protivpobunjeničke operacije“, uz vazduhoplovnu podršku aviona „Orao“ i „Galeb“ i helikoptera Mi-8 i „Gama“ iz vazduhoplovnih brigada Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Jedinice Treće brigade nastavile su marš prema poligonu „Petlovo bojište“ kod Pirota.

Sa taktičkim uvežbavanjima na poligonima i vežbalištima nastavile su i jedinice Prve brigade kopnene vojske, kao i odeljenja za intervenciju Komande za obuku koja se nalaze na logorovanju kod Zaječara.

Rezervni sastav Bačke brigade priprema se za izvršenje gađanja sa borbenim vozilom pešadije BVP M80A na strelištu „Orešac“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA