Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.05.2016.

Jedrenje u znak sećanja na Zokija



Zokijeva regata 2016Danas je u Beogradu završena 18. memorijalna jedriličarska regata "Zoran Radosavljević", u znak sećanja na pilota i jedriličara majora Zorana Radosavljevića, pripadnika 127. lovačke avijacijske eskadrile "Vitezovi" Vojske Jugoslavije koji je poginuo u odbrani otadžbine 27. marta 1999. godine.

Na dva regatna polja, na Dunavu i Savi nadmetalo se 48 posada jedrilica u klasama "mikro" - dužine 5.5 metara, "krstaš" dužine više od 5.5 metara i "optimist", za dečake i devojčice do 14 godina.

U klasi "krstaš" posle sabiranja rezultata prvog i drugog takmičarskog dana prvo mesto zauzela je posada jedrenjaka „La Nevere“ („La nevere“) sa skiperom Marjan Floršicom a drugoplasirani je plovilo "Imagine", predvođene skiperom Draganom Stojsavljevićem. U „mikro“ klasi najbolji rezultat ostvario je "PS Tech" („Pi es teh“) sa skiperom Dejanom Antićem a druga je do cilja stigla posada predvođena skiperom Jovanom Crnogorcem. Među najmlađim takmičarima, najbolji je bio jedriličar Dušan Trbojević iz Jedriličarskog kluba Zemun.

Zokijeva regata- Vremenske okolnosti nisu ove godine išle na ruku jedriličarima, ali ipak visoka voda i slab vetar nisu omele posade da se takmiče i na taj način održe sećanje na našeg Zorana, istakla je Snežana Radosavljević Mažibrada, iz društva „Zoran Radosavljević“.

Pripadnici Rečne flotile obezbeđivali su regatno polje, kadeti Vojne akademije pomagali su u organizaciji regate i takmičili se u okviru jedriličarskih posada u okviru kojih su zauzeli pobedničko mesto u klasi „mikro“ i treće u klasi „krstaš“. Pripadnici RViPVO naletima helikoptera tipa „gazela“ na simboličan način označili početak regate u znak sećanja na svog kolegu pilota majora Zorana Radosavljevića. Delegaciju RViPVO na ceremoniji svečanog proglašenja pobednika i zatvaranja ovogodišnje regate predvodio je pukovnik Dragan Lazarević, načelnik uprave za ljudske resurse u Komandi RViPVO, a posebnu zahvalnicu organizatora regate u ime 890. mešovite helikopterske eskadrile primio je komandant potpukovnik Miroslav Zečević

Organizatori regate su društvo "Zoran Radosavljević", jedriličarski klub Zemun i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Značajnu pomoć pružili i MUP Srbije - Rečna policija, Ministarstvo saobraćaja, Lučka kapetanija, Prvo parobrodsko društvo i druge kompanije.

Memorijalna jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA