Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2016.

Ministar odbrane primio generalnog sekretara ODKB



Ministar odbrane primio generalnog sekretara ODKBMinistar odbrane Zoran Đorđević primio je danas u zgradi Starog Generalštaba Nikolaja Nikolajeviča Bordjužu, generalnog sekretara Organizacije sporazuma za kolektivnu bezbednost – ODKB, koji je do 5. aprila u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Glavne teme razgovora bile su razmena informacija o učešću u mirovnim operacijama i borba protiv terorizma, a govorilo se i o borbi protiv trgovine narkoticima, koja predstavlja ozbiljnu pretnju na globalnom nivou.

Naglašeno je da je glavni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije punopravno članstvo u EU, uz istovremene odlične odnose sa svim partnerima i na istoku i na zapadu. Istaknuto je da i u izuzetno kompleksnim spoljno-političkim uslovima Republika Srbija nastavlja da razvija bilateralne partnerske odnose i sa članicama Organizacije sporazuma za kolektivnu bezbednost, a pre svega sa Ruskom Federacijom, Republikom Belorusijom i Republikom Jermenijom.

Ministar odbrane primio generalnog sekretara ODKBPosebno je napomenuto da Republika Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, da je posvećena vojnoj neutralnosti, te da sa NATO ostvaruje isključivo saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir, bez aspiracija za punopravnim članstvom.

Sastanku su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ruskog zvaničnika primio je tokom dana predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA