Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2016.

Premijer Vučić i ministar Đorđević obišli Lučane



Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar privrede Željko Sertić i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, u pratnji pomoćnika ministra odbrane za matarijalne resurse Nenada Miloradovića, obišli su danas Lučane koje je pretrpelo veliku štetu zbog poplavnog talasa koji je proteklih dana zadesio tu opštinu.

Obilazeći domaćinstva u naselju Dljin, premijer Vučić je istakao da će ugroženim domaćinstvima država pomoći u vidu nadoknade štete, dodajući da je država obezbedila novac, ali i da je obezbeđena pomoć Evropske unije od 1,2 miliona evra, od čega će 700.000 evra biti odvojeno za belu tehniku, nameštaj i poljoprivredu.

- Mi ćemo se kao država direktno postarati za stambene i pomoćne objekte, da pomognemo koliko je moguće. Komisije su već izašle na teren – naglasio je premijer Vučić izražavajući zadovoljstvo što građani, iako im je teško, nisu u očaju.

Premijer Vučić je zahvalio Vojsci Srbije što je danonoćno na terenu i pomaže narodu u teškim momentima, navodeći da su ljudi koji su pogođeni poplavama heroji jer imaju vere u sebe i u državu da će moći da obnove uništeno.

Prema njegovim rečima, nadležni organi prate sitauciju na terenu i ako bude trebalo biće uvedena i vanredna situacija na teritoriji cele zemlje, što će značiti da će sve raspoložive snage, vojska i policija biti na terenu i pomagati stanovništvu.

- Ako ovako nastavi da pada danas do 21 sat, onda mislim da večeras možemo da očekujemo uvođenje vanredne situacije za celu Srbiju – poručio je premijer Vučić dodajući da zakon tačno propisuje u kojim slučajevima se proglašava vanredna situacija.

Tokom obilaska fabrike namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanima, direktor Radoš Milovanović informisao je premijera i ministre o razmerama poplave.

Premijer Vučić, je tom prilikom, posebno istakao da je ponosan što je, uprkos teškoj situaciji zbog poplava, iz te fabrike juče isporučen barut naručiocima, ali i zbog napora Vojske Srbije na velikom trudu i radu u saniranju posledica poplava u tom kraju.

- Vojska će ostati ovde još nekoliko dana da bi ste se osećali sigurnije – poručio je zaposlenima u lučanskoj fabrici namenske industrije.

Direktor Milovanović je istakao da je kompletna proizvodnja fabrike u pogonu, a tokom jučerašnjeg dana je narudžbina od oko 350 hiljada evra isporučena kupcu.

- Svi radnici su na radnim mestima i radi se maksimalno, a oštećenja su pretrpele samo upravne zgrade, koje će biti sanirane – istakao je Milovanović.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA