Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2016.

Ministar odbrane razgovarao sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO



Ministar odbrane razgovarao sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATOMinistar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO generalom Petrom Pavelom. Sastanku je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.
 
U razgovoru sa generalom Pavelom, ministar Đorđević je istakao neutralnost Republike Srbije u odnosu na postojeće vojno-političke saveze i dodao da smo, u skladu sa ciljevima spoljne politike, usmereni na saradnju i sa Istokom i sa Zapadom. Na sastanku su razmenjena mišljenja o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, uključujući i sve aspekte koje sa sobom nosi aktuelna migratorna kriza. Pored toga, razgovarano je i o saradnji između Vojske Srbije i KFOR i o nastavku saradnje sa NATO.
 
Ministar Đorđević je istakao da Program Partnerstvo za mir predstavlja optimalan okvir za saradnju Republike Srbije sa NATO i ukazao se ona može oceniti odličnom ocenom, što je u praksi potvrđeno posetama visokog nivoa, potpisivanjem Individualnog akcionog plana partnerstva, Sporazuma o statusu snaga, kao i Sporazuma sa Agencijom za podršku i nabavke kojom je uspostavljen osnov za uništavanje viškova naoružanja i vojne opreme i unapređenje kapaciteta Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac. Posebno je naglašen partnerski odnos i značaj saradnje koju na terenu ostvaruju pripadnici Vojske Srbije i KFOR-a. Ministar Đorđević je ukazao da je prisustvo KFOR na teritoriji Kosova i Metohije od ključnog značaja za zaštitu nealbanskog stanovništva, kao i našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa.
 
Ministar odbrane razgovarao sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATOGovoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji Republike Srbije, ministar odbrane je istakao da je naš najvažniji cilj članstvo u Evropskoj uniji. Republika Srbija snažno doprinosi unapređenju regionalne saradnje i predstavlja regionalnog lidera po učešću u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija, čime daje pun doprinos unapređenju svetskog mira i bezbednosti. Republika Srbija koristi sve raspoložive mehanizme i sprovodi reforme radi unapređenja sistema odrbane.
 
General Pavel je istakao da NATO poštuje politiku neutralnosti koju sprovodi Vlada Republike Srbije. Naglasio je da shvata osetljivost geopolitičkog položaja Srbije i dodao da smatra da je Srbija stub stabilnosti u regionu. Pavel je istakao zadovoljstvo pozitivnim trendom razvoja odnosa između Srbije i NATO u poslednjih deset godina i unapređenjem saradnje i međusobnog razumevanja.
 
Predsedajavući Vojnom komitetu NATO naglasio je da NATO svoje zadatke sprovodi kroz kolektivnu odbranu, kooperativnu bezbednost i upravljanje krizama. Iako je u prethodnom periodu osnovni zadatak predstavljao proces upravljanja krizama, najvažniji cilj za NATO ostaje izgradnja kooperativne bezbednosti u okruženju u kojem će odluke biti zasnovane na osnovu zajedničkog interesa.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA