Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.01.2016.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Izraelom



Bilateralne odbrambene konsultacije sa Državom Izrael održane su u Tel Avivu, tokom kojih su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i šef Odeljenja za Evropu Biroa za politiku odbrane Ministarstva odbrane Države Izrael Dima Golub konstatovali da nivo uspostavljenih političkih odnosa dve zemlje pruža odličnu osnovu za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Usaglašavanjem teksta Memoranduma o razumevanju u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom stvoren je pravni okvir za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Bliskog istoka i Zapadnog Balkana, sa akcentom na aktuelnu migratornu krizu i ostale asimetrične bezbednosne izazove i pretnje. Saglasili su se da novi bezbednosni izazovi nameću neophodnost intenzivnije bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

Ministarstvo odbrane Države Izrael opredeljeno je da se u narednom periodu posebno unaprede vojno-vojna, vojno-medicinska i vojno-obrazovna saradnja sa Republikom Srbijom preneo je Dima Golub. Takođe, istaknut je značaj konkretizacije do sada planiranih aktivnosti vojno-ekonomske i saradnje u oblasti odbrambene industrije.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je zadovoljstvo zbog prihvaćene inicijative da se u narednom periodu organizuje susret na ministarskom nivou, tokom kojeg bi bile utvrđene strategijske smernice za razvoj buduće vojne saradnje. On je upoznao sagovornika sa procesom reforme sistema odbrane Republike Srbije, angažovanjem u multinacionalnim operacijama UN i EU, kao i aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Tokom bilateralnih odbrambenih konsultacija usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.

Delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije primio je i dr Haim Gartner, direktor Arhiva Memorijalnog centra Jad Vašem, u kojem se čuvaju sećanja na mučenike i heroje Holokausta. Tokom razgovora zaključeno je da usaglašeni sporazum o saradnji Memorijalnog centra Jad Vašem sa Vojnim arhivom Ministarstva odbrane Republike Srbije na najbolji način oslikava dobru saradnju dve države.

photoFOTOGALERIJA