Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.12.2015.

Otvorena izložba „Užičani u vrhu vlasti Srbije i Jugoslavije 1815 – 2015“



U Atrijumu Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba „Užičani u vrhu vlasti Srbije i Jugoslavije 1815 – 2015“ koju je priredio Medija centar „Odbrana“ u saradnji sa Istorijskih arhivom Užica i Udruženjem Užičana u Beogradu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, pesnik Ljubivoje Ršumović i mnogobrojni gosti.
U ime domaćina, prisutnima se obratio direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin koji je podsetio da su znameniti Užičani stvarali istoriju ne samo Užica i Zlatiborskog kraja, već i čitave zemlje.

– Svako od nas treba da teži očuvanju istorijske svesti i da kao narod ne dozvolimo da naša istorija bude zaboravljena, rekao je pukovnik Karapandžin, naglašavajući da je upravo zato Dom Vojske Srbije, kao ustanova koja neguje tradiciju, kulturu i duhovnost, uvek spreman da učestvuje u organizaciji događaja koji široj javnosti predstavljaju malo poznate detalje iz bogate srpske istorije.

Predsednik Udruženja Užičana u Beogradu dr Miloš Tucović istakao je da izložba govori o Užičanima koji su tokom 200 godina obavljali najodgovornije dužnosti u državi, a o kojima se malo ili nedovoljno zna.
– Na izložbi su ravnopravno predstavljene istorijske ličnosti i one koje istorija nije sasvim prepoznala ili su još uvek mladi za nju, rekao je Tucović istićući da među njima ima knezova, predsednika države, ministara i generala.

O izložbi su govorili i direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Mirković i njen autor dr Aleksandar Savić, dok je jedinstvenu postavku o najznačajnijim sugrađanima u poslednjih 200 godina otvorio gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Izložba obuhvata hronološki pregled učešća 61 ličnosti iz Užica i nekadašnjeg Užičkog, danas Zlatiborskog okruga, koji su bili na najodgovornijim dužnostima u državi. Ličnosti su predstavljene fotografijama, biografijom i odabranim dokumentima koji ilustruju njihovu političku delatnost.

Materijal korišćen za izložbu prikupljan je dve godine u Arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Vojnom arhivu, Muzeju u Prijepolju, Narodnom muzeju u Užicu, Narodnoj biblioteci uUžicu, Istorijskom arhivu u Užicu, privatnim zbirkama kao i ličnim doprinosom pojedinih ministara i političkih funkcionera.
Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu do 29. decembra 2015. godine od 11 do 19 časova u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA