Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.12.2015.

Usaglašen Plan bilateralne vojne saradnje sa Francuskom



Saradnja u oblasti odbrane je intenzivna i prati dostignuti stepen razvoja bilateralne saradnje između Republike Srbije i Republike Francuske, istakli su tokom održavanja redovnih odbrambenih konsultacija u Beogradu načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i šef Odeljenja za bilateralnu saradnju Generalštaba francuskih Oružanih snaga kapetan bojnog broda Aleksis Viler.

Usaglašen Plan bilateralne vojne saradnje sa FrancuskomObostrano je konstatovano da visok procenat realizovanih aktivnosti u prethodnih nekoliko godina potvrđuje racionalan pristup u planiranju, shodno finansijskim okolnostima. To se posebno odnosi na saradnju u oblasti angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i na vojnoobrazovnu i vojnotehničku saradnju. Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu treba učiniti dodatni napor kako bi bili iskorišćeni potencijali za saradnju, shodno Sporazumu o strateškom partnerstvu.

Sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i na globalnom planu, sa akcentom na aktuelnu migratornu krizu. Saglasili su se da novi bezbednosni izazovi nameću neophodnost intenzivnije saradnje, posebno u razmeni obaveštajnih podataka i logističke podrške, ali i u domenu zajedničkog delovanja.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je zadovoljstvo zbog otvaranja prvih poglavlja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i zahvalio Francuskoj na podršci. Njegov francuski kolega, kapetan bojnog broda Viler, istakao je da Francuska očekuje bilateralnu pomoć i podršku svih članica Evropske unije u zonama operacija svojih oružanih snaga kao i da su izmenjene bezbednosne okolnosti uticale na reorganizovanje zakonodavnog i bezbednosnog sektora, u skladu sa nacionalnim interesima i međunarodnom ulogom Francuske.

Na kraju razgovora, usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.

Tokom posete, delegacija Oružanih snaga Francuske posetila je Centar za mirovne operacije Vojske Srbije.