Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.12.2015.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Kraljevinom Švedskom




Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija u Stokholmu, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Uprave za planiranje i politiku odbrane Oružanih snaga Kraljevine Švedske kapetan bojnog broda Anders Olovson ocenili su da saradnja u oblasti odbrane prati pozitivan trend u razvoju političkog dijaloga dve zemlje.

Sagovornici su se saglasili da aktivnosti realizovane u 2015. godini odražavaju zajednički interes dva sistema odbrane, ali da postoje realne mogućnosti za kvalitativno unapređenje saradnje. Izrazili su očekivanje da se buduća saradnja odvija kroz vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku i saradnju u oblasti ABHO. Zajednički je konstatovano da treba nastaviti sa učešćem u zajedničkim vežbama, što doprinosi razvoju interoperabilnosti i unapređenja funkcionalnih i operativnih sposobnosti dve vojske.

Kapetan bojnog broda Konjikovac informisao je o dostignućima u reformi sistema odbrane, aktuelnom angažovanju i planovima za buduće učešće u multinacionalnim operacijama, kao i sa aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Istakao je da se Republika Srbija pokazala kao kredibilan partner tokom predsedavanja OEBS, što je potvrđeno i nedavnom uspešnom organizacijom ministarskog sastanka u Beogradu.

Kapetan bojnog broda Olovson prezentovo je koncept saradnje Nordijskih zemalja u oblasti odbrane, preneo iskustva iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, posebno u domenu saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom i angažovanja u okviru borbenih grupa Evropske unije.

Načelnici uprava razmenili su stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, posebno u svetlu aktuelne migratorne krize i učestalih terorističkih napada i naglasili da kompleksna bezbednosna situacija nameće potrebu intenzivnije saradnje. Poseban osvrt dat je na komparativnu analizu korišćenja različitih mehanizama Programa Partnerstva za mir, kao optimalnog okvira saradnje sa NATO dve vojno neutralne zemlje.

Na kraju razgovora, usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.