Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2015.

Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana



U Domu Garde u Topčideru večeras je održana svečana akademija, koju su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovali povodom proslave 4. decembra, Dana vojnih veterana.  Skupu  su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, državni sekretari i pomoćnici ministra odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, predstavnici vojno-diplomatskog kora, ustanova MO i VS, crkveni velikodostojnici, vojni veterani, brojni gosti.

Ministar odbrane je na početku svečane akademije uručio Aleksandru Vulinu Zlatnu plaketu Ministarstva odbrane, kao znak priznanja za uspešnu saradnju sa MO i VS i uspešnu realizaciju zajedničkih projekata i drugih aktivnosti za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane.

Bratislav Gašić se potom obratio svečanom skupu i istakao da se Dan vojnih veterana prvi put proslavlja u Ministarstvu i Vojsci i da je tako obezbeđen kontinuitet u sećanju na naše pretke koji su ponosno stajali u borbenim redovima za odbranu svoju otadžbine.

„Prošlo je više od jednog veka od tog perioda. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo stari ratnik, veteran. Brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo je Ministarstvo vojno u okviru Vlade Kraljevine Srbije. Srbija se kroz istoriju nalazila na karti svakog osvajača, a srpski vojnik je svesno rizikujući svoj život odvažno branio svoju otadžbinu. Naši veteranima su do sada u istoriji ratovanja ostale u sećanju brojne pobede i oni su dali doprinos celokupnoj srpskoj istoriji. Iz tog razloga ne smemo ih zaboraviti – istakao je Gašić

On je potom rekao da je svečana akademija i održana zato „da se zahvalimo svim znanim i neznanim koji su dali svoju mladost, svoje život i onima koji su ostali invalidi tokom poslednjih dešavanja na našim prostorima”.

„Srbija mora da oživi uspomene i da oda počast hrabrim borcima, junacima, učesnicima svih ratova i oružanih sukoba na prostoru naše zemlje. Da pokaže brigu za vojne veterane naročito iz perioda oružanih sukoba od 1991. do 1999. Godine. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama i voljom u tome uspeti, rekao je ministar odbrane.

Citirajući Cicerona, da je istorija učiteljica života, Gašić je rekao da se prošli događaji nikad ne smeju zaboraviti, ali da se život i mir moraju obezbediti jakom diplomatijom, a ne ratovanjem.

„Vojna saradnja Srbije sa ostatkom sveta treba da bude na višem nivou nego politička i ekonomska. Srbija treba da sledi put EU sa svim svojim vrednostima i kvalitetima, ali sa prijateljima kako na Istoku, tako na Zapadu. Očekujem da će nam iskustva iz prošlosti pomoći da budemo jedinstveni, da svoju zemlju s ponosom čuvamo, kako što smo to uvek činili”, naglasio je Gašić.

Potom je u organizaciji Studija za edukaciju, konsalting i marketing – Studija Fuzija iz Obrenovca - prikazan umetničko-scenski program. Nastupili su između ostalih dramski umetnici Ivana i Jelena Jovanović Žigon, Lepomir Ivković, Kosovski božuri i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.

U izjavi za medije ministar Aleksandar Vulin rekao je da priznanje koje je dobio prevazilazi njegov rad i da ga on doživljava kao veliko priznanje ministarstvu koje vodi.„Ja sam mali deo tog ministarstva, a ovo je veliko priznanje i za Ministarstvo rada, a još veće za mene” – istakao je Vulin.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA