Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2015.

General Lazarević stigao iz Haga



Ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar pravde Nikola Selaković dopratili su danas vladinim avionom generala Vladimira Lazarevića iz Haga na niški aerodrom. Generala Lazarevića su na niškom aerodromu dočekali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, načelnik GŠ VS general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, vladika raško-prizrenski Teodosije, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, drugi zvaničnici iz vrha države vojske i crkve, rodbina i nekoliko stotina prijatelja i saboraca.

„Vojska Srbije vodi računa o svim svojim oficirima, podoficirima i naravno o svim svojim generalima. Generala Lazarevića voli narod Srbije i Vojska Srbije. Malo ljudi zna da se taktika generala Lazarevića primenjuje i izučava u američkim vojnim školama. Tu smo danas sa njim i njegovom porodicom da mu pružimo podršku i iskažemo poštovanje za ono što je ostavio Vojsci Srbije", rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Ministar pravde Nikola Selaković je istakao da je Ministarstvo pravde, čiji je ministar otpratio generala Lazarevića u Hag, imalo ne samo dužnost, već i veliku čast da vrati našeg generala u Srbiju, dok je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao da je danas Srbija pokazala koliko joj je stalo i da nije zaboravila na one koji su je odbranili i branili. On se zahvalio porodici koja je očuvala generala svih ovih godina i generalu Lazareviću što je tako visoko čuvao zastavu Srbije.

General Vladimir Lazarević je izrazio zahvalnost svim državnim organima koji su od 2005. godine do danas nastojali da mu pruže pomoć shodno uslovima, pre svega, u smislu životnog opstanka i očuvanja zdravlja, a zatim je pozdravio i sve one koji su na bilo koji način bili deo njegove odbrane i svima koji su u svojim molitvama bili sa njim.

„ Prošlo je deset godina života i slobode otetih od mene i moje porodice – rekao je general Lazarević - U Haškom tribunalu nisam osuđen ni za jedno konkretno nedelo moje ili bilo kog pripadnika Prištinskog korpusa, preko 70 hiljada boraca, već zato što sam navodno pomogao trojici optuženih iz mog predmeta u proterivanju albanskog stanovništva i to bez ijednog dokaza van razumne sumnje, kako oni kažu. Stajao sam uspravno pred haškim sudijama i tužiocima, pravdom i istinom, smeran pred bogom i svim poginulim saborcima i žrtvama tog prokletog rata. Pretekao sam i ovo haško gubilište duboko uveren u nemerljivu vrednost žrtvovanja za slobodu svoje zemlje, u slavu predaka i na čast potomaka. A danas, poštujem prošlost, nisam zadovoljan sadašnjošću, nadam se budućnosti“.

General Vladimir Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005.godine i tamo je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je posle žalbe kazna smanjena na 14 godina zatvora. Lazarević je u haškom zatvoru proveo više od deset godina.








 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA