Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2015.

Srpski vojni lekari spasli su mi život



srpski lekari CARDruga rotacija srpskog kontigenta u Mirovnoj misiji ~MINUSCA~ u Centralnoafričkoj Republici već peti mesec uspešno izvršava postavljene zadatke u operaciji čije „održavanje mira” sve češće liči na njegovo „nametanje”, naročito nakon 26. septembra, kada su u glavnom gradu, u kome se bezbednosno stanje najčešće opisuje kao „nestabilno, sa mogućnošću pogoršanja”, eskalirali nemiri.

U takvim uslovima Srpska vojna bolnica nivoa 2, uz značajno povećan broj pacijenata, pogotovu onih sa povredama od vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, realizuje svoju „misiju u misiji”. Srpski medicinski tim čini 13 lekara specijalista i subspecijalista, 31 medicinski tehničar i tri bolničara. Ukupan broj pacijenata za četiri meseca (od 25. juna, kada je startovala druga rotacija) bilo je, za mirovnu misiju neverovatnih, 3.763, što je već sad više nego za šest meseci prve rotacije. Komandant bolnice, pukovnik dr Zoran Dimović, ističe da je lečeno 313 slučajeva malarije, od čega 90 teških oblika, bez ijednog smrtnog ishoda, sanirano je više povreda, infektivnih i neinfektivnih bolesti.

Jedan od pacijenata koji su u srpskoj bolnici uspešno izlečeni od malarije je i Brazilac Eduardo Braga de Souza, načelnik sekcije u Odeljenju za bezbednost (~UN DSS~), koji ističe da je pre godinu dana, već posle mesec dana boravka u Centralnoafričkoj Republici, dobio tu tešku bolest.

– To je bio jedan od najtežih ovde viđenih slučajeva malarije i mogu slobodno da kažem da su mi srpski lekari spasili život. Obavili su sjajan posao, i ja sam, evo, opet na dužnosti. Drago mi je što imam podršku srpskih lekara i čitavog srpskog tima, jer inače veoma blisko sarađujemo, ne samo sa srpskom bolnicom već i sa komandom, s kojom imamo sjajnu komunikaciju i razmenjujemo bezbednosne informacije – kaže među srpskim mirovnjacima veoma popularni Eduardo, koji gotovo svaku subotu popodne provodi u Bazi „Morava”, u druženju sa prijateljima iz Srbije.

Srpski mirovnjaci CAROsim bivših pacijenata, puni pozitivnih utisaka o srpskom medicinskom timu su i kolege, strani lekari. Na prijemnom odeljenju bolnice sreli smo kapetana dr Merlena Doumtsopa iz Kameruna, lekara u policijskoj komponenti MINUSCA, koji kaže da su mu mnogi pacijenti preneli da su prezadovoljni prijemom i odnosom osoblja u Srpskoj vojnoj bolnici.

–Treba te ljude razumeti, prvi put su van zemlje i uplašeni su kad dođu kod lekara, pogotovu stranog. Međutim, način na koji ih Srbi dočekaju, smire ih i podrže, poseban je, i oni su veoma srećni zbog toga, a ja sam tu da posvedočim i veoma visok nivo stručnosti i profesionalizma srpskog medicinskog tima – kaže dr Doumtsop.

I najznačajniji ljudi ~MINUSCA~ posetili su bolnicu početkom jula, podržali njeno potpuno opremanje i izrazili zadovoljstvo nivoom pružanja medicinskih usluga pripadnicima UN.

Vladimir Vještić