Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.11.2015.

Novo poglavlje za farmaciju



Na Odeljenju za farmaceutsku tehnologiju Sektora za farmaciju Vojnomedicinske akademije otpočet je rad na centralizovanoj pripremi citotoksične terapije u Laboratoriji za pripremu citoloških lekova. Novina u Sektoru za farmaciju ima razvojnu perspektivu, te je u budućnosti planirana i priprema ostalih vrsta terapija, prvenstveno bioloških lekova.

Višestruka korist

Organizovana priprema citotoksične terapije jedinstvena je praksa takve vrste u Srbiji. Pacijentima obezbeđuje efikasan, stabilan i bezbedan lek, a osoblju nivo bezbednosti rada prema najvišim svetskim standardima. Važan segment jeste ekonomska ušteda, jer se doziranom pripremom terapije ne stvaraju viškovi, a otpad se odlaže prema procedurama najbezbednijim za zaštitu životne sredine.

Otvorena Laboratorija za pripremu citoloških lekova u VMAPrema rečima pukovnika prof. dr Zorana Šegrta, zastupnika načelnika VMA, značaj otvorene jedinice za pripremu citotoksične terapije nesumnjivo je veliki.

– Od sada imamo mogućnost da na jednom mestu pripremimo svu citotoksičnu terapiju za pacijente koji se leče od malignih bolesti na VMA, jasno i precizno doziranu za svakog pacijenta posebno. Treba istaći da se u velikoj meri štite oni koji tu terapiju pripremaju (farmaceuti) i primenjuju je kod pacijenata (medicinsko osoblje), kao i pacijenti kojima je terapija namenjena – rekao je zastupnik načelnika VMA i dodao da će uvedenom novinom znatno biti smanjena količina citotoksičnog otpada, čime se štiti životna sredina.

Terapija je veoma specifična i način pripreme podrazumeva da će za svakog pacijenta jasno i precizno biti dozirana, shodno bolesti, odnosno njenim karakteristikama. Zahvaljujući takvom načinu primene terapije na godišnjem nivou uštedeće se znatna finansijska sredstava, te je očekivana i ekonomska korist. Prema poslednjim podacima, na dnevnom nivou postoji potreba za pripremu terapije za oko 120 onkoloških pacijenata, a procena je da će se pripremati oko 24.000 terapija godišnje.

Bezbednost primarna

U novoj laboratoriji obezbeđena je priprema precizne terapije za pacijenta, a za farmaceute koji terapiju pripremaju osposobljen je bezbedan prostor. Rezidui koji se oslobađaju prilikom pripreme citotoksične terapije, a koji bi mogli da ugroze one koji pripremaju terapiju, potpuno su eliminisani. Naime, ostataka od pripreme terapije nema, odnosno nema ih na spoljašnjim zidovima boca ili kesa. Da je otvoreno novo poglavlje u delokrugu rada farmaceuta u Sektoru za farmaciju VMA istakla je načelnica Sektora za farmaciju prof. dr Mirjana Antunović.

– Nova farmaceutska uloga obuhvata centralizovanu pripremu citotoksične terapije za sve pacijente kojima je potrebna onkološka terapija na klinikama VMA. Pacijent dobija individualno pripremljenu terapiju prema svim protokolima i standardima koji se tiču lekarskog dela – leče se prema svetskim protokolima, i farmaceutskog dela – priprema se terapija prema svim svetskim standardima koji veoma strogo uređuju ovu oblast. To znači da se terapija priprema u jednom zatvorenom sistemu, a farmaceut svojim radom mora da sačuva kvalitet leka – navela je dr Antunović.

Načelnica Sektora za farmaciju objašnjava da se, ukoliko pratimo svetske trendove zaštite, citotoksičan otpad, koji se generiše tokom procesa pripreme i primene terapije, odlaže u specijalno dizajniranu ambalažu za to, a potom na odgovarajući način uništava.

– U planu je uvođenje i priprema biološke terapije koja ništa manje nije rizična, a donosi velike uštede. Za početak ćemo zbrinuti sve onkološke pacijente koji dolaze, a onda ćemo perspektivno razvijati ono što je u oblasti farmacije svetski standard za ostale terapije – rekla je dr Antunović.

Sanja ANĐELKOVIĆ