Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2015.

Obeležen Dan Vojnotehničkog instituta



Obeležen Dan Vojnotehničkog institutaSvečanim skupom u Vojnotehničkom institutu danas je obeleženo 67 godina postojanja i rada te ustanove. Skupu su prisutvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, državni sekretari Zoran Đorđević i Nenad Nerić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, predstavnici uprava Generalštaba Vojske Srbije, vojnih naučnih institucija, bivši direktori VTI-ja, zaposleni i mnogobrojni gosti.

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Zoran Rajić je u uvodnom obraćanju prisutne upoznao sa kapacitetima Instituta i radnim zadacima te najveće naučnoistraživačke institucije u ovom delu Evrope u oblasti odbrambenih tehnologija. On je istakao da se u VTI-u trenutno radi za potrebe Vojske na 24 razvojna zadatka, 15 istraživačkih, 4 projekta modernizacije i 66 funkcionalnih zadataka, naglašavajući da je u poređenju sa proteklom godinom ukupan zbir tih zadataka veći.

Pukovnik Rajić je rekao da u VTI-u nastoje svake godine da jedno veće sredstvo naoružanja i vojne opreme (NVO) predaju Tehničkom opitnom centru na završna ispitivanja ili da se usvoji u NVO. Prošle godine to je bio avion „lasta”, a ove godine raketni sistem „morava”.

Takođe, kako je Rajić istakao, ove godine je Institut prihodovao jedan milion evra, što je do sada Obeležen Dan Vojnotehničkog institutanajveći rezultat u proteklih desetak godina.

Dan ustanove je pripadnicima VTI-a čestitao ministar odbrane Bratislav Gašić. On je rekao da VTI, radeći na istraživačkim i razvojnim projektima, intregriše sve naučne, obrazovne i proizvodne kapacitete Republike Srbije, čineći da Srbija bude prepoznatljiva u svetu proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Gašić je naglasio da je Ministarstvo odbrane u ovoj godini za istraživački razvoj i zadatke modernizacije Instituta izdvojilo više od 330 miliona dinara, za opremanje laboratorija 40 miliona, a za tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata preko 70 miliona dinara. Zato se, kako je istakao, zahteva da njihov utrošak bude racionalan, ekonomičan i efikasan.

Ministar je istakao i značaj prihoda koje je ostvario VTI saglasivši se da Institut može samostalno da raspolaže svojim prihodima za opravku infrastrukture, laboratorijske opreme i usavršavanje zaposlenih.

Obeležen Dan Vojnotehničkog instituta- Svedoci smo da u poslednje vreme pojedine zemlje u našem okruženju pokušavaju da prestignu sa nekim modernijim sredstvima Vojsku Srbije. Ne plašimo se toga. Najveće i najbolje oružje koje Vojska Srbije ima jesu upravo zaposleni u VTI-u, uz pomoć Vojske i Ministarstva odbrane, i siguran sam da ćemo znanjem, snagom i umećem uspeti da budemo dugi niz godina lideri na ovom delu Balkana i Evrope – istakao je ministar odbrane.

Kao znak priznanja za izuzetni naučni i stručni doprinos u oblasti istraživanja i razvoja NVO, na svečanosti su dodeljena najviša priznanja VTI-ja. Plakete „Arhimed” uručene su prof. dr Leonidu Ivanoviču Grečihinu iz Državne akademije avijacije Republike Belorusije i dr Zoranu Anastasijeviću, a zahvalnice za izuzetnu poslovnu saradnju Vojnoj kontroli kvaliteta, AD „Prva petoletka” Trstenik, AD „Prvi partizan” Užice, AD „Milan Blagojević” Lučani i Kompaniji „Energotok” d.o.o Beograd.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA